Elektrikli Kombi Kaç kW Olmalı?

Climate07

Acemi
Yönetici
fal_6a1caf3e39e1b.jpg

Ah, elektrikli kombi alırken kaç kW olmalı diye düşünmek... Kafalar karışık, hesaplar zor, ama merak etme. Bu işin bir matematiği var, ama öyle aman aman bir şey değil. Bir arkadaşım vardı, evinde kışın bile yaz gibi yaşardı. "Abi, kombiyi açıyorum, bir de bakıyorum ki sauna olmuş burası," derdi. Meğer yanlış kW seçmiş. Sonra ben de düşündüm, bu işin sırrı ne ola ki?

Şimdi, düşün ki bir evin var, ama öyle sıradan bir ev değil. Hani içeriye girdiğinde sanki başka bir dünyadaymışsın gibi hissedeceksin. İşte, bu evin ısıtılması için bir derman lazım. Mesela, ısıtılacak alanın metrekaresi, yalıtımı, kaç kişilik bir aile olduğun... Yoksa kombinin performansı mı daha önemli? Zaten herkesin kafasında bu sorular dolaşıyor.

Dostum, elektrikli kombi alırken kW'yi hesaplarken bir matematik dehası olman gerekmiyor. Ama ufak bir hesap yapman gerekebilir. Diyelim ki, 100 metrekare bir dairen var. Ortalama bir yalıtımın var, soğuk kış gecelerinde bile seni saracak bir kombi lazım. İşte burada devreye kW giriyor. Genelde, her 10 metrekare için 1 kW önerilir. Yani, senin 10 kW'lık bir kombiye ihtiyacın olabilir...

Ama iş burada bitmiyor. Çünkü, kW sadece bir başlangıç. Kullanıcı deneyimi dediğin şey var ya hani, işte o burada devreye giriyor. Kombin sessiz mi çalışıyor, enerji tasarrufu sağlıyor mu, ya da akıllı bir termostatla mı yönetiliyor? Bunlar da önemli. "Abi, sabah kalkıyorum, kombi kendi kendine çalışmış," dememek için...

Yani, hikaye burada başlıyor. kW seçimi önemli, evet. Ama tek başına yeterli değil. İyi bir kullanıcı deneyimi için, kombinin teknik özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çünkü sonunda, "Yahu, bu kombi var ya tam istediğim gibi," demek en güzeli değil mi?

Geri