EwyTech Isı Pompası Neden Yeterince Isıtmıyor?

HeatPumppHeatPumpp doğrulanmış bir üyedir.

Yozgatlı
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8f0d8680155.jpg

Abi şimdi şu EwyTech ısı pompası mevzusu var ya, milletin dilinde tüy bitti "Neden ısıtmıyor bu alet?" diye. Vallahi ben de gazetecilik yıllarımda nice teknik arızanın peşine düştüm, inanın bu ısı pompası işi de öyle basit bir "fişi tak çalışsın" hikayesi değil. Genelde ilk akla gelen, "Cihaz bozuk galiba!" oluyor ama durun bakalım, işin aslı çoğu zaman çok daha farklı yerlerde yatıyor. Yani, bir bakıyorsunuz sistem komple yanlış kurulmuş, bir bakıyorsunuz beklentileriniz cihazın kapasitesini aşmış, ya da basit bir filtre tıkanıklığı yüzünden evinizde soğuktan donuyorsunuz... İnsan bazen çıldıracak gibi oluyor, tonla para veriyorsun, sonra bir bakıyorsun kış ortasında titriyorsun.

Şimdi gelelim bu EwyTech'in nazına niyazına... İlk aklınıza gelmesi gereken şeylerden biri, dış üniteyle alakalı olabilir. Yani, o dışarıdaki koca kutu var ya, onun etrafı ne durumda bir bakın bakalım. Kar yığılmış mı, buz tutmuş mu, yoksa etrafı çalı çırpı, yaprak, toz toprakla mı dolmuş? Eğer hava akışı engellenirse, yani o dış ünite rahatça nefes alamazsa, verim düşer abi, düşer. Bir de o defrost döngüleri var, cihaz belli aralıklarla dış ünitedeki buzlanmayı çözmek için tersine çalışır. Eğer bu döngülerde bir sıkıntı varsa, ya da çok sık devreye giriyorsa, o zaman iç mekana yeterli ısı gelmez, donarsınız vallahi. Bazen de basit bir sensör arızası yüzünden cihaz "Ben buzlandım" sanıp durmadan defrosta girer, o da ayrı bir dert.

Bir de şu mevzu var; ısı pompası dediğin, öyle kombi gibi anında cayır cayır ısıtmaz evi. Yavaş yavaş, konforlu bir sıcaklık sağlar. Eğer siz kombiden alışık olduğunuz o anlık, yüksek ısıyı bekliyorsanız, EwyTech size "Ben öyle biri değilim" der adeta. Özellikle hava çok soğuksa, -10'ların altına düştüğünde, ısı pompasının performansında doğal olarak bir düşüş yaşanır. Bu cihazlar, dışarıdaki havadan ısı çekerek çalışır, e dışarıda çekilecek ısı kalmazsa ne yapsın garibim? O yüzden, bölgesel iklim koşulları ve sizin beklentileriniz çok önemli. Bir de tabii, evinizin yalıtım durumu var. Eğer eviniz delik deşikse, ısıtmak için ne kadar uğraşsanız boşuna, sanki açık pencereyle kalorifer yakmak gibi bir şey olur bu.

İç üniteye de bir göz atmak lazım. O filtreler var ya, hani bazen "Aman sonra temizlerim" diye ertelediğimiz... İşte onlar tıkandığında, hava akışı kısıtlanır, cihaz verimli çalışamaz. Yani, siz klimanın iç ünitesini düşünün, onun gibi. Hava geçemeyince, ısı transferi de doğru düzgün olmaz, içerisi bir türlü ısınmaz. Bu basit gibi görünen detay, aslında çoğu zaman büyük sorunların kaynağı oluyor. Bir de iç ünitenin fan ayarları var, bazen yanlış ayarlanmış oluyor, ya da düşük devirde çalışıyor, o da ısıyı yeterince dağıtamıyor evin içine. Yani, cihaz ısınıyor ama o ısıyı odaya veremiyor, düşününce ne kadar saçma değil mi?

Sistemin kapasitesi de ayrı bir dert. Yani, siz 100 metrekarelik bir eve, 50 metrekarelik bir daire için tasarlanmış bir ısı pompası takarsanız, tabii ki ısıtmaz. Ya da yalıtımsız, eski pencereli, devasa bir eve küçük bir cihazla "ısınırım" derseniz, o da olmaz. Bu, bir bardak suyla koca bir havuzu doldurmaya çalışmak gibi bir şey. Kurulum aşamasında yapılan yanlış hesaplamalar, yetersiz kapasite seçimi, ileride sizi kışın ortasında buz gibi bir evle baş başa bırakabilir. Bu işin mühendislik kısmı çok önemli, öyle "olsun da nasıl olursa olsun" diye geçiştirilecek bir durum değil.

Son olarak, sistemin içindeki gaz seviyesi ve basınçlar da kritik. Eğer sistemde bir kaçak varsa, gaz seviyesi düşükse, cihazın performansında ciddi düşüşler yaşanır. Bu da öyle sizin gözle anlayabileceğiniz bir şey değil, mutlaka yetkili bir servisin gelip ölçüm yapması, kontrol etmesi gerekir. Ya da borularda bir tıkanıklık, bir kirlilik varsa, o da ısı transferini engeller. Yani, bu ısı pompası dediğimiz şey, bir bütün olarak çalışan, hassas bir sistem. Bir yerinde aksaklık olduğunda, tüm denge bozuluyor, ve sonuç olarak siz evinizde titriyorsunuz. O yüzden, "EwyTech ısıtmıyor" diye hemen paniklemeyin, olası nedenleri bir düşünün, sonra da profesyonel yardım almaktan çekinmeyin derim ben.

Geri