Fransa ve İspanya Güneş Enerjisinde Yeni Rekor Kırdı
Avrupa enerji piyasasında güneş enerjisinin ağırlığı her geçen ay daha belirgin hale geliyor. Mayıs 2026’da Fransa ve İspanya, günlük güneş enerjisi üretiminde yeni rekorlara ulaşarak yenilenebilir enerjinin elektrik sistemindeki etkisini bir kez daha gösterdi.
AleaSoft Energy Forecasting analizine göre İspanya, 6 Mayıs 2026’da 229 GWh güneş enerjisi üretirken, Fransa 8 Mayıs 2026’da 160 GWh seviyesine çıkarak mayıs ayı için yeni günlük rekor kaydetti. Bu gelişme, Avrupa’da güneş enerjisinin artık yalnızca destekleyici bir kaynak değil, elektrik piyasasının fiyatlarını ve sistem dengesini doğrudan etkileyen güçlü bir unsur haline geldiğini ortaya koyuyor.
Güneş Üretimi Elektrik Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?
Habere göre Avrupa’nın birçok büyük elektrik piyasasında haftalık ortalama fiyatlar yükselirken, Portekiz, İspanya ve Fransa diğer pazarlara göre daha düşük ortalama fiyatlarla öne çıktı. Aynı hafta Portekiz’de ortalama elektrik fiyatı 58,88 €/MWh, İspanya’da 59,76 €/MWh, Fransa’da ise 73,95 €/MWh olarak kaydedildi.
Bu tablo, güneş enerjisinin özellikle üretimin yüksek olduğu saatlerde piyasaya ciddi bir fiyat baskısı oluşturduğunu gösteriyor. Güneş üretimi arttıkça, gün ortasında fosil yakıtlı santrallere olan ihtiyaç azalabiliyor ve bu durum elektrik fiyatlarının sınırlanmasına yardımcı olabiliyor.
İspanya Güneş Enerjisinde Avrupa’nın En Güçlü Pazarlarından Biri Haline Geldi
İspanya, son yıllarda güneş enerjisi kapasitesini hızla artıran ülkelerin başında geliyor. 2026 başında ülkenin kurulu güneş enerjisi kapasitesi 50 GW seviyesine ulaştı. Bu kapasite, İspanya’nın toplam kurulu elektrik gücünün yaklaşık üçte birine karşılık geliyor.
İspanya’nın güneş enerjisindeki yükselişi yalnızca kurulu güçle sınırlı değil. 2025 yılında güneş fotovoltaik üretimi ülkede 50.188 GWh ile yıllık rekor kırdı. Aynı yıl güneş enerjisi, İspanya’nın elektrik üretim karışımında 18,4 oranında pay aldı. Öz tüketim dahil edildiğinde ise güneş enerjisinin payı daha da yükselerek ülkenin en güçlü elektrik kaynaklarından biri konumuna geldi.
Fransa’da Güneş Enerjisi Büyüyen Bir Güç Haline Geliyor
Fransa elektrik sisteminde nükleer enerji hâlâ çok güçlü bir konumda olsa da güneş enerjisinin payı giderek artıyor. RTE France verilerine göre Fransa’da 2025 yılında güneş üretimi, hem daha elverişli güneşlenme koşulları hem de kurulu kapasitedeki artış sayesinde belirgin şekilde yükseldi.
Fransa’nın mayıs ayında ulaştığı 160 GWh günlük güneş üretimi, ülkenin yenilenebilir enerji dönüşümünde güneşin artık daha görünür bir rol üstlendiğini gösteriyor. Bu gelişme, Fransa’nın elektrik sisteminde güneş enerjisinin yalnızca çevreci bir yatırım alanı değil, aynı zamanda piyasa fiyatlarını ve arz dengesini etkileyen stratejik bir kaynak haline geldiğini ortaya koyuyor.
Rekor Üretim Yeni Fırsatlarla Birlikte Yeni Sorunlar da Getiriyor
Güneş enerjisi üretimindeki rekorlar, Avrupa için temiz enerji dönüşümü açısından önemli bir başarıdır. Ancak yüksek üretim dönemleri aynı zamanda şebeke esnekliği, depolama ihtiyacı, talep yönetimi ve negatif fiyat riski gibi yeni sorunları da beraberinde getiriyor.
Özellikle gün ortasında güneş üretiminin çok yükseldiği saatlerde, elektrik arzı talebin üzerine çıkabiliyor. Bu durumda elektrik fiyatları hızla düşebiliyor, hatta bazı pazarlarda negatif fiyatlar görülebiliyor. Bu nedenle güneş enerjisindeki büyüme, yalnızca daha fazla panel kurulmasıyla değil, aynı zamanda daha güçlü şebeke altyapısı ve daha fazla depolama yatırımıyla desteklenmek zorunda.
İber Yarımadası’nda Negatif Fiyat Uyarısı
İspanya ve Portekiz, güneş enerjisi üretimindeki hızlı artış nedeniyle Avrupa’da negatif elektrik fiyatlarının en çok konuşulduğu bölgelerden biri haline geldi. 2026’nın ilk çeyreğinde İspanya’da 397 saat, Portekiz’de ise 222 saat negatif elektrik fiyatı görüldü.
Bu durumun temel nedenlerinden biri, güneş üretiminin yüksek olduğu saatlerde talebin sınırlı kalmasıdır. Güneş enerjisi bol olduğunda elektrik sistemi için avantaj oluşur; ancak bu üretimi depolayacak, yönetecek veya farklı saatlere kaydıracak altyapı yeterli değilse piyasa dengesizlikleri ortaya çıkabilir.
Güneş Enerjisi Artık Piyasanın Merkezinde
Fransa ve İspanya’nın mayıs ayında kırdığı rekorlar, güneş enerjisinin Avrupa elektrik piyasasında geldiği noktayı net biçimde gösteriyor. Artık güneş enerjisi yalnızca çevre dostu bir üretim kaynağı değil; elektrik fiyatlarını etkileyen, yatırım kararlarını yönlendiren, şebeke planlamasını değiştiren ve enerji güvenliği stratejilerinde merkezi rol oynayan bir unsur haline gelmiş durumda.
Bu dönüşüm, enerji sektöründe yeni bir denge arayışını da beraberinde getiriyor. Daha fazla güneş enerjisi daha temiz elektrik anlamına gelirken, bu üretimin doğru yönetilmesi için depolama, esnek tüketim, enterkonneksiyonlar ve akıllı şebeke yatırımları kritik hale geliyor.
Avrupa İçin Temel Mesaj: Üretim Rekoru Yetmez, Esneklik Şart
Fransa ve İspanya’nın rekor güneş üretimi, Avrupa’nın yenilenebilir enerji dönüşümünde güçlü bir ivmeye sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bu başarıyı kalıcı hale getirmek için elektrik sistemlerinin daha esnek hale gelmesi gerekiyor.
Güneş enerjisi kapasitesi arttıkça, ülkelerin yalnızca üretim tarafına değil; enerji depolama sistemlerine, talep tarafı yönetimine, şebeke modernizasyonuna ve piyasa tasarımına da yatırım yapması gerekiyor. Aksi takdirde yüksek güneş üretimi dönemleri, fiyat dalgalanmaları ve üretim kısıntıları gibi yeni sorunları beraberinde getirebilir.
Yenilenebilir Enerjide Rekorların Yeni Anlamı
Güneş enerjisinde kırılan her yeni rekor, Avrupa’nın fosil yakıtlardan uzaklaşma hedefi açısından güçlü bir sinyal taşıyor. Ancak bu rekorların asıl değeri, elektrik sisteminin bu üretimi ne kadar verimli kullanabildiğiyle ölçülecek.
Fransa ve İspanya örneği, güneş enerjisinin artık enerji piyasasının yan unsuru değil, doğrudan belirleyici aktörlerinden biri olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde kazanan ülkeler, yalnızca daha fazla güneş kapasitesi kuranlar değil; bu üretimi akıllı, esnek ve ekonomik şekilde yönetenler olacak.
Kaynaklar
pv magazine International - France, Spain set solar records in May
AleaSoft Energy Forecasting Avrupa elektrik piyasası değerlendirmeleri
Red Eléctrica de España güneş enerjisi üretim ve kapasite verileri
RTE France güneş enerjisi üretimi ve talep karşılama verileri
Montel Analytics Avrupa elektrik piyasası ve negatif fiyat analizleri
pv magazine International - Spain hits 50 GW solar milestone
pv magazine International - Negative power prices reach all-time high on the Iberian Peninsula in Q1