FujiTech 16 kW Isı Pompası almayı düşünüyorsun ama kafanda deli sorular mı var? Anlıyorum, çünkü bu iş gerçekten karmaşık görünebiliyor. Kaç metrekareyi ısıtır, yeter mi, fazla mı gelir derken kendini hesap kitap yaparken buluyorsun. Hadi gel, bu konuyu bir masaya yatıralım, aklındaki soruları biraz hafifletelim.
Şimdi, 16 kW nedir, ne değildir, ondan başlayalım. Kilovat dediğimiz şey, ısı pompasının kapasitesini gösteriyor. Yani, ne kadar enerjiyle ne kadar alanı ısıtabileceğini anlatıyor. FujiTech 16 kW, genelde 120-160 metrekare arasında değişen alanlar için uygun. Tabii bu, evin yalıtımına, pencere sayısına, binanın konumuna göre değişebilir. İyi bir yalıtım varsa, bu cihazın yeteneği daha da artar. Düşünsene, evi tam bir kış cennetine dönüştürüyorsun!
Şimdi, "Tamam da bu 16 kW bana uyar mı?" diyorsun. İşte burada işin içine biraz matematik giriyor. Evinin büyüklüğünü, yalıtımını, hatta bulunduğun bölgenin iklimini bile hesaba katmak lazım. Mesela, Antalya'da yaşıyorsan, daha az kapasiteyle daha çok iş çıkarabilirsin. Ama Kars'ta, işler biraz daha ciddileşebilir. Yani, bir nevi evinle, yaşadığın yerle konuşman lazım. Hangi bölge, hangi yalıtım, hepsine dikkat!
"Abi, bu pompa kaç kişilik aileye yeter?" diye bir soru kafanda dolaşıyor olabilir. Aslında bu biraz da senin evde ne kadar vakit geçirdiğinle alakalı. Kalabalık bir aileyseniz ya da evde çok vakit geçiriyorsanız, daha fazla enerji harcayabilirsiniz. Yok "Ben eve sadece yatmaya geliyorum" diyorsanız, o zaman işiniz daha kolay. FujiTech 16 kW, genelde dört kişilik bir aile için ideal diyebiliriz. Yani, oturup bir hesap yapmalı, kendi yaşam tarzına göre karar vermelisin.
Peki ya bu pompayı aldık, kurduk. Sonrası? İşte burada da bakım konusu devreye giriyor. Isı pompasının düzenli bakımını yapmak, performansını artırır, ömrünü uzatır. Yani, arada bir teknik servise göz kırpman, "Gel bir bak, her şey yolunda mı?" demen lazım. Vallahi, bu işin sırrı azıcık ilgi, azıcık dikkat!