Jolywood, TOPCon Hücrelerde Yeni Bir Üretim Dönemi Başlatıyor
Çinli fotovoltaik üreticisi Jolywood, düşük gümüş içerikli TOPCon güneş hücrelerinin seri üretimine başladığını duyurdu. Şirketin yeni hücre mimarisi, güneş hücrelerinde kullanılan pahalı gümüş pastanın bir bölümünü daha düşük maliyetli alüminyum pasta ile değiştirmeyi hedefliyor.
Bu gelişme, güneş enerjisi sektöründe yalnızca yeni bir hücre üretim adımı olarak değil, aynı zamanda maliyet düşürme, hammadde bağımlılığını azaltma ve yüksek verimli üretimi ölçeklendirme açısından önemli bir teknoloji hamlesi olarak değerlendiriliyor.
TOPCon Teknolojisi Neden Önemli?
TOPCon, açılımıyla Tunnel Oxide Passivated Contact, günümüz güneş hücresi üretiminde yüksek verimlilik potansiyeliyle öne çıkan n-tipi hücre teknolojilerinden biridir. Bu teknoloji, hücre yüzeyindeki taşıyıcı kayıplarını azaltarak daha yüksek elektrik üretimi sağlamayı amaçlar.
TOPCon hücreler, geleneksel teknolojilere göre daha yüksek verimlilik sunabildiği için son yıllarda güneş paneli üreticilerinin en fazla odaklandığı alanlardan biri haline gelmiştir. Ancak bu teknolojide metalleştirme süreci kritik öneme sahiptir ve bu süreçte kullanılan gümüş pasta, üretim maliyetleri üzerinde ciddi baskı oluşturabilir.
Gümüş Neden Sorun Haline Geldi?
Gümüş, güneş hücrelerinde elektrik iletkenliği yüksek olduğu için uzun yıllardır önemli bir malzeme olarak kullanılıyor. Ancak küresel güneş paneli üretimi büyüdükçe, fotovoltaik sektörünün gümüşe olan ihtiyacı da artıyor.
Bu durum üreticiler için iki temel sorun oluşturuyor. Birincisi gümüş maliyetinin yüksek olması, ikincisi ise uzun vadeli tedarik güvenliği. Güneş enerjisinin terawatt ölçeğinde büyümesiyle birlikte sektör, aynı verimliliği korurken daha az gümüş kullanan veya gümüşün bir bölümünü farklı metallerle değiştiren çözümlere yöneliyor.
Jolywood’un yeni üretim hamlesi de tam olarak bu ihtiyaca cevap veren bir adım olarak öne çıkıyor.
Namic Teknolojisi Nedir?
Jolywood’un yeni hücre mimarisi Nano Armor Metal Inter-Contact, kısaca Namic adıyla tanıtıldı. Bu yapı, TOPCon hücrelerde gümüş pastanın bir bölümünün alüminyum pasta ile değiştirilmesine imkân sağlıyor.
Namic teknolojisinin temel amacı, alüminyumun silikon yapıya zarar verecek şekilde yayılmasını engellemek, buna karşılık hücre içinde gerekli elektriksel iletimi korumaktır. Bu sayede hücre verimliliği korunurken, üretimde kullanılan gümüş miktarı azaltılabiliyor.
Bu yaklaşım, güneş hücresi üretiminde kritik olan iki hedefi aynı anda karşılamaya çalışıyor: yüksek verimlilik ve daha düşük malzeme maliyeti.
27 Üzeri Verimlilik Hedefi Dikkat Çekiyor
Jolywood’un açıklamasına göre seri üretime alınan Namic hücreleri, 27’nin üzerinde dönüşüm verimliliği seviyesine ulaşabiliyor. Bu oran, teknolojinin yalnızca maliyet azaltma amacıyla değil, aynı zamanda mevcut TOPCon performans çizgisini koruyarak geliştirilmek istendiğini gösteriyor.
İlk nesil Namic 1.0 tasarımında hücrenin ön yüzünde gümüş pasta, arka yüzünde ise alüminyum pasta kullanılıyor. Böylece gümüş tüketimi özellikle arka yüzey tarafında azaltılırken, hücrenin ana performans karakteri korunmaya çalışılıyor.
Mevcut TOPCon Üretim Hatlarıyla Uyumlu Olması Büyük Avantaj
Yeni teknolojinin en önemli taraflarından biri, mevcut TOPCon üretim hatlarıyla uyumlu olmasıdır. Güneş hücresi üretiminde yeni bir teknolojinin yaygınlaşabilmesi için yalnızca laboratuvar başarısı yeterli değildir. Aynı zamanda sanayi ölçeğinde üretilebilir, mevcut ekipmanlarla uyumlu ve ekonomik olarak uygulanabilir olması gerekir.
Jolywood, Namic 1.0 dönüşümü için yalnızca ek lazer ekipmanı gerektiğini belirtiyor. Bu da teknolojinin fabrikalara tamamen yeni üretim hattı kurdurmadan entegre edilebilmesi açısından önemli bir avantaj sunuyor.
8 GW’lık İlk Dönüşüm Planı
Jolywood, Shanxi eyaletindeki Taiyuan tesisinde bu teknolojiyle üretime başladı ve mevcut kapasitesinin bir bölümünü Namic teknolojisine dönüştürmeye başladı. Şirketin ilk aşamadaki dönüşüm hedefi 8 GW seviyesinde açıklandı.
Bu ölçek, teknolojinin yalnızca deneme üretimi değil, doğrudan endüstriyel seri üretim hedefiyle geliştirildiğini gösteriyor. Güneş enerjisi sektöründe gigawatt ölçeğinde dönüşüm, bir teknolojinin ticari öneminin en güçlü göstergelerinden biridir.
Alüminyum Pasta Neden Öne Çıkıyor?
Alüminyum, gümüşe kıyasla çok daha düşük maliyetli ve daha yaygın bulunabilen bir malzemedir. Bu nedenle güneş hücresi üretiminde gümüşün bir bölümünün alüminyumla değiştirilmesi, üreticilere önemli maliyet avantajı sağlayabilir.
Ancak alüminyumun TOPCon hücrelerde kullanılması basit bir değişim değildir. Alüminyumun silikonla etkileşimi dikkatli kontrol edilmezse hücre performansı zarar görebilir. Bu nedenle yeni teknolojilerde asıl kritik nokta, alüminyumun maliyet avantajını kullanırken hücre verimliliğini ve güvenilirliğini koruyabilmektir.
Jolywood’un Namic yaklaşımı, bu dengeyi sağlamaya yönelik endüstriyel bir çözüm olarak konumlanıyor.
Güvenilirlik Testleri Neden Önemli?
Güneş hücrelerinde verimlilik kadar uzun dönem güvenilirlik de büyük önem taşır. Bir hücre laboratuvarda yüksek verimlilik gösterebilir; ancak sahada yüksek sıcaklık, UV ışınımı, nem, gerilim stresi ve çevresel koşullar altında kararlı çalışması gerekir.
Jolywood, Namic hücrelerinin yüksek sıcaklık dayanımı, UV kararlılığı ve PID karşıtı performans gibi güvenilirlik testlerinde olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı. Bu başlıklar, özellikle büyük ölçekli güneş santralleri ve uzun vadeli yatırım projeleri için kritik öneme sahiptir.
Namic Yol Haritası: 1.0, 2.0 ve 3.0
Jolywood, yeni teknolojisi için üç aşamalı bir yol haritası ortaya koyuyor. Namic 1.0, arka yüzeyde gümüş tüketimini azaltmaya odaklanıyor. Bu aşama, mevcut TOPCon verimlilik seviyesini koruyarak daha düşük maliyetli üretim hedefliyor.
Namic 2.0 aşamasında modül gücünün artırılması planlanıyor. Bu, hücre teknolojisindeki iyileştirmenin doğrudan panel performansına yansıtılması anlamına geliyor.
Namic 3.0 ise daha ileri bir hedef ortaya koyuyor. Bu aşamada tam alüminyum pasta kullanılan back-contact hücre tasarımı planlanıyor. Eğer başarıyla ticarileşirse, bu yaklaşım güneş hücrelerinde gümüş tüketimini daha da aşağı çekebilir.
Sektör İçin Stratejik Anlamı
Jolywood’un düşük gümüşlü TOPCon üretimi, fotovoltaik sektörünün girdiği yeni rekabet dönemini yansıtıyor. Güneş paneli fiyatlarının baskı altında olduğu bir dönemde üreticiler yalnızca daha yüksek verimlilik değil, aynı zamanda daha düşük üretim maliyeti ve daha güvenli tedarik zinciri arıyor.
Bu nedenle düşük gümüşlü hücre teknolojileri, yalnızca teknik bir iyileştirme değil, aynı zamanda küresel güneş üretiminde maliyet liderliği için önemli bir araç haline geliyor.
Araştırmalar Aynı Yöne İşaret Ediyor
Son yıllarda farklı araştırma kurumları ve üreticiler, TOPCon hücrelerde gümüş tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Alüminyum temaslar, gümüş-azaltılmış baskı teknikleri, bakır kaplama çözümleri ve hibrit metalleştirme yaklaşımları bu alandaki başlıca seçenekler arasında yer alıyor.
Bu çalışmaların ortak hedefi, TOPCon teknolojisinin yüksek verimlilik avantajını korurken gümüş bağımlılığını azaltmak. Jolywood’un Namic teknolojisini seri üretime taşıması, bu araştırma yöneliminin artık laboratuvar ölçeğinden sanayi ölçeğine taşındığını gösteriyor.
Güneş Paneli Üretiminde Yeni Rekabet Başlığı: Daha Az Gümüş, Daha Yüksek Verim
Güneş enerjisi sektöründe önümüzdeki dönemin en önemli rekabet alanlarından biri, hücre başına kullanılan değerli metal miktarını azaltırken verimliliği korumak olacak. Çünkü yüksek verimlilik tek başına yeterli değil; teknolojinin aynı zamanda ölçeklenebilir, ekonomik ve tedarik açısından sürdürülebilir olması gerekiyor.
Jolywood’un düşük gümüşlü TOPCon hücreleri, bu yönde atılmış dikkat çekici bir adım olarak değerlendirilebilir. Eğer teknoloji sahada beklenen performansı ve dayanıklılığı korursa, TOPCon üretiminde maliyet yapısını değiştirebilecek önemli gelişmelerden biri haline gelebilir.
Yenilik, Sadece Hücrede Değil Üretim Mantığında
Bu gelişmenin asıl önemi, yalnızca yeni bir hücre tasarımından ibaret olmamasıdır. Jolywood’un yaklaşımı, mevcut üretim hatlarını tamamen değiştirmeden daha düşük gümüş tüketimli üretime geçiş imkânı sunması nedeniyle üretim ekonomisi açısından da önemlidir.
Güneş enerjisi sektöründe maliyetlerin düşmesi, verimliliğin artması ve tedarik zincirinin güçlenmesi aynı anda sağlanabildiğinde, yenilenebilir enerji yatırımlarının rekabet gücü daha da artar. Düşük gümüşlü TOPCon hücreler bu nedenle geleceğin güneş paneli üretiminde daha fazla gündeme gelecek teknolojiler arasında yer alıyor.
Kaynaklar
pv magazine International - Jolywood starts mass production of low-silver TOPCon solar cells
Jolywood şirket ve TOPCon teknoloji açıklamaları
ACAP - TOPCon hücrelerde gümüş temasların alüminyumla değiştirilmesine yönelik araştırma
Fraunhofer ISE - TOPCon güneş hücrelerinde gümüş tüketimini azaltma çalışması
VDMA / ITRPV - Fotovoltaik üretimde malzeme tüketimi ve metalleştirme trendleri
pv magazine International - Silver-lean screen-printing can reduce silver use in TOPCon solar cells by 40%
UNSW ve Solar Energy Materials and Solar Cells kaynaklı TOPCon metalleştirme çalışmaları