Kömürlü kazan temizliği ne zaman yapılmalı? Ah, işte bu, yılların deneyimiyle konuşacak olursak, her şeyin bir zamanı var, değil mi? Ama bu işin zamanı ne dersen, cevabı biraz değişken. Bak, kömürlü kazan dediğin şey, nazlı bir çiçek gibi. Kimi zaman sabahın erken saatlerinde kalkıp bir bakmak lazım, kimi zaman da kışın ortasında, hani şu çetin soğukların bastırdığı zamanlarda... O anlar var ya, işte o anlarda temizlemek bir başka olur.
Peki, neden bu kadar önemli bu temizlik işi? Düşünsene, o kazan orada kirli kirli duracak, içi dolup taşacak da sen rahat rahat oturacaksın abi... Olmaz öyle şey! Temiz bir kazan, verimli bir kazan demektir. Hem bak, tasarruf da sağlar. Hem de güvenli, ne bileyim işte, içim rahat eder benim. Söylemesi ayıp, kazanın içi bir dolarsa, işte o zaman dumanla boğulursun vallahi!
Şimdi diyeceksin ki, "Ne yapacağız, her gün mü temizleyeceğiz?" Yok be abi, her gün değil tabii. Ama düzenli olarak bir bakacaksın, göz ucuyla da olsa. O kömür kalıntıları var ya, işte onlar baş belası! Haftada bir, iki haftada bir, artık senin kullanımına, kömürün kalitesine bağlı biraz da. Kendi rutinini oluşturacaksın. Ama sakın ha ihmal etme!
Nasıl temizleyeceğiz peki? İşte orası biraz el becerisi ister. Eldivenini giyeceksin, bir güzel fırçayla, kazıyarak, sabırla... Hem bak, terapi gibi bir şey bu. Kazanı temizlerken, kafanı da temizlersin inan bana. Üç noktadan sonra biraz daha derine inersin. Ama dikkat et, fazla da zorlamayacaksın, kırılmasın, dökülmesin.
Her şeyi söyledik, ama bir şey daha var. Bazen profesyonel yardım almak da fena olmaz hani. İnsanın kendi yapabileceği şeyler sınırlı sonuçta. Ustanı çağırırsın, bir el atar sana. Hem öğrenirsin, hem de işini sağlama alırsın. Ama bu işin keyfi, senin ellerinle temizlemekten geçiyor, orası da ayrı.