ÜNTES Isı Pompası Sesli Çalışıyor Ne Yapılmalı?

HeatPumppHeatPumpp doğrulanmış bir üyedir.

Yozgatlı
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a924b3e76d19.jpg

ÜNTES ısı pompanızdan gelen sesler canınızı sıkmaya mı başladı? Biliyoruz, o tatlı sessizliği bozan her tıkırtı, her uğultu insanı çileden çıkarır. Özellikle de "Ben bu cihaza iyi para verdim, niye böyle yapsın ki?" diye düşünüyorsanız... Haklısınız, vallahi haklısınız.

Şimdi gelelim bu seslerin kökenine. İlk aklımıza gelen şey, "Acaba arızalı mı?" oluyor, değil mi? Ama her ses hemen arıza demek değildir, rahat olun. Bazen basit şeyler, bazen de ufak tefek ayar kaçıklıkları sebep olabiliyor bu duruma.

Mesela montaj… Abi ya, bazen montaj sırasında yapılan minik hatalar bile sonradan baş ağrısı olabiliyor. Cihazın zemine tam oturmaması, titreşim emicilerin doğru kullanılmaması... Bunlar hep ses yapar, unutmayın.

Fanlar da önemli bir etken. İç ünite fanı olsun, dış ünite fanı olsun, zamanla tozlanabilir, kirlenebilir. Bazen de yataklarında sorun oluşur, o tatlı uğultu yerini rahatsız edici bir sese bırakır. Temizliği düzenli yapılıyor mu? Hiç düşündünüz mü bunu?

Kompresör sesleri ise biraz daha farklı bir kulvarda. Kompresör, cihazın kalbi gibi. Çalışırken belli bir ses çıkarması normaldir, ama bu ses aniden değişirse, daha yüksek veya farklı bir tona bürünürse... İşte o zaman bir göz atmak gerekebilir.

Borulardan gelen sesler de hafife alınmamalı. Su akışı, genleşme, daralma... Bunlar hep borularda ses yaratabilir. Bazen de boruların duvara teması, titreşimi artırır. Çok basit bir şey gibi görünse de...

Peki ne yapacağız? Hemen panik yok. İlk olarak, sesin nereden geldiğini anlamaya çalışın. İç üniteden mi, dış üniteden mi? Sürekli mi yapıyor, yoksa belli zamanlarda mı? Bu gözlemleriniz, sorunu tespit etmede çok işe yarar, inanın bana.

Kullanım kılavuzunu bir karıştırın derim. Belki orada "normal çalışma sesleri" başlığı altında bir şeyler bulursunuz. Bazen biz gereksiz yere endişeleniyoruz, aslında her şey normal oluyor...

Eğer ses anormal gelmeye devam ediyorsa, cihazın etrafını bir kontrol edin. Herhangi bir şeye temas ediyor mu? Üzerine bir şey düşmüş mü? Basit bir kontrol bile bazen büyük bir sorunu çözebilir.

Yok, baktınız olmuyor, ses hâlâ devam ediyor ve sizi rahatsız ediyor... O zaman profesyonel yardım almanın vakti gelmiş demektir. Kendi başınıza kurcalamaya kalkmayın, daha kötü sonuçlar doğurabilir. ÜNTES yetkili servisiyle iletişime geçin, onlar işin ehli, sorunu en doğru şekilde tespit edip çözeceklerdir.

Unutmayın, ısı pompanızın size uzun yıllar sorunsuz hizmet vermesi için düzenli bakım şart. Bu sadece ses sorunları için değil, genel performans ve ömrü için de hayati. Hadi bakalım, umarız en kısa zamanda o rahatsız edici sesten kurtulursunuz.

Geri