Buffer Tank Sirkülasyon Pompa Hatası Neden Kaynaklanır?

Mühendis04Mühendis04 doğrulanmış bir üyedir.

Denetimci
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a950a5f3784c.jpg

Buffer tank sirkülasyon pompa hatası mı dedin, ah be güzelim, o da nesi öyle? Sanki kalbinden bir parça kopmuş da, öylece duruvermiş gibi, değil mi? Hani o düzenli tıkır tıkır işleyen çarkın birden durması... İşte tam da öyle bir şey, insanın içini burkan, "yine mi?" dedirten bir mesele.

Vallahi billahi, bazen o minnacık pompa var ya, hani o sessiz sedasız görevini yapan, sanki hayatın yükünü tek başına çekiyormuş gibi, o kadar çok şeye maruz kalıyor ki... Düşünsene, sürekli bir devir daim, bir sıcak su, bir soğuk su, bir basınç, bir bilmem ne... Yorulmaz mı sanıyorsun? Elbette yorulur, hatta bazen isyan eder gibi durur.

Peki, nedir bu isyanın sebebi, bu ani suskunluğun ardındaki gizem? Bir bakmışsın, elektrik kesintisi... Hani o anlık, kısa süreli, "geldi mi, gitti mi?" diye şaşırdığımız cinsten. Ama o kesinti, pompanın hassas dengesini allak bullak etmeye yetiyor da artıyor bile. Sonra bir daha çalıştıramıyorsun, sanki inadına durmuş gibi.

Ya da tıkanıklıklar... Ah o tıkanıklıklar yok mu, sistemin damarlarını tıkayan, kan akışını engelleyen o sinsi düşmanlar... Tortular, kireçler, minik parçacıklar, akla gelmeyecek şeyler... Birikiyorlar, birikiyorlar, sonra hop, pompanın pervanesini sıkıştırıp, dönmesine engel oluyorlar. İşte o zaman anlıyorsun ki, temizlik imandan gelirmiş, sistemin temizliği de ömrünü uzatır.

Bazen de motorun kendisi... Hani o küçücük, ama koca bir yükü sırtlamış gibi görünen motor. Sürekli çalışmaktan, belki de aşırı ısınmaktan, ya da yaşlılıktan... Zayıf düşüyor, gücü kalmıyor, sonra bir gün pat diye... Çat! Gidiyor. İşte o an anlıyorsun, her şeyin bir ömrü var, hatta en sağlam görünenin bile.

Eskimiş yataklar, aşınmış keçeler... Bu detaylar var ya, hani o ilk başta "aman ne olacak ki" dediğin şeyler... Onlar da zamanla yıpranıyor, sürtünmeyi artırıyor, pompanın verimini düşürüyor. Bir bakmışsın, ses çıkarmaya başlamış, garip gıcırtılar, tıkırtılar... Sanki sana bir şeyler fısıldıyor, "benim vaktim doluyor" der gibi.

Bir de yanlış bağlantılar meselesi var ki, o da apayrı bir dert. Hani o ilk kurulumda yapılan minik hatalar, "nasıl olsa çalışır" denilen özensizlikler... Onlar da zamanla kendini gösteriyor, sistemin dengesini bozuyor, pompanın ömrünü kısaltıyor. Bazen de voltaj dalgalanmaları... Hani o elektrik akımındaki ani iniş çıkışlar, pompanın elektronik beynini karıştırıp, çalışamaz hale getiriyor.

Sıcaklık farkları, aşırı yüklenmeler... Düşünsene, bir pompa var, belirli bir kapasitesi var, ama sen ondan çok daha fazlasını bekliyorsun. Zorluyorsun, zorluyorsun... Sonra ne oluyor? Elbette yoruluyor, pes ediyor. Sanki sana der gibi, "ben insan değilim, bir makineyim, benim de sınırlarım var."

İşte böyle güzelim, o minicik pompanın arkasında yatan o kadar çok neden var ki... Her biri ayrı bir hikaye, ayrı bir dram. Ama önemli olan ne biliyor musun? Bu işaretleri okumak, dinlemek, anlamak. Yoksa o sessiz çığlıklar, bir anda koca bir arızaya dönüşüveriyor, sonra da kalıyorsun öylece... Ne yapacağını bilemez halde.

Geri