Şimdi şu Daikin ısı pompası mevzusu var ya, hani o evimizi kışın sıcacık, yazın da serin tutan mucizevi alet... Onun yıllık bakımı ne zaman yapılmalı, bu soru kafaları kurcalıyor değil mi? Vallahi ben de çok duydum bu soruyu, sanki gizli bir sır var da kimse açıklamıyor gibi. Ama aslında öyle değil, işin aslına bakarsan biraz da senin kullanımına, nerede yaşadığına, hatta ne kadar titiz olduğuna göre değişiyor bu durum. Yani öyle tek bir doğru cevap yok, abi.
Genelde şöyle bir kanı var; "Yılda bir kere yaptır gitsin, ne olacak ki?" E doğru, fena bir yaklaşım değil aslında. Ama hangi yılda bir kere? Mesela, kışa girmeden önce mi, yoksa kışın ortasında mı, ya da yaz gelmeden mi? İşte burası biraz önemli oluyor, çünkü ısı pompanın en çok çalıştığı dönemler var ve o dönemlere hazırlıklı olması lazım aletin, değil mi? Düşünsene, tam kışın ortasında, dışarıda kar fırtınası varken çat diye arıza verse... Aman Allah'ım, düşüncesi bile kötü.
Bence, en ideal zamanlama, ısıtma sezonu başlamadan hemen önce ya da bittikten hemen sonra. Yani, havalar hafiften soğumaya başlarken, kasım gibi ya da mart-nisan gibi havalar ısınmaya başlayınca. Böylece hem olası bir arızanın önüne geçmiş olursun, hem de cihazın verimli çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmiş olursun. Zaten o yüzden yapılıyor bu bakımlar, daha az elektrik faturası, daha uzun ömür için, değil mi?
Bazıları da diyor ki, "Benimki daha yeni, ne gerek var şimdi bakıma?" Valla yeni olması hiç fark etmez ki. Yeni bir araba bile ilk bakımına giriyor değil mi belli bir kilometreden sonra? Bu da öyle işte. İçinde hareketli parçalar var, filtreler var, gaz basıncı var... Bunların hepsi zamanla değişiyor, kirleniyor, ayarları bozulabiliyor. Yani yeni diye ihmal etmemek lazım, sonra daha büyük masraflar çıkarabilir karşımıza, aman dikkat.
Bir de şu var, eğer bulunduğun yer çok tozluysa, ya da alerjin falan varsa, belki daha sık bile baktırmak isteyebilirsin. Mesela, inşaat olan bir yerde oturuyorsan, filtreler çok daha çabuk tıkanır, bu da cihazın performansını düşürür. E düşen performans ne demek? Daha çok elektrik harcamak demek, daha az ısıtmak ya da soğutmak demek. Yani aslında cebinden daha çok para çıkması demek.
Şimdi servis arayıp da "Ne zaman gelelim?" diye sorduğunda, onlar da sana en uygun zamanı söyleyeceklerdir zaten. Ama sen yine de aklında bir takvim oluştur, öyle tamamen onlara bırakma işi. Çünkü bazen yoğunluktan dolayı geç gelebilirler, sen de mağdur olabilirsin. Yani kendi takvimini kendin oluştur, ona göre randevunu al. Mesela, ben genelde sonbahar başında ararım servisi, kasım gibi gelsinler diye. Böylece kışa girmeden içim rahat eder, oh mis.
Bir de şu var, bazen insan unutuyor bu işleri, hayatın koşturmacası içinde. Ama unutmamak lazım, bu bir yatırım aslında. Düzenli bakım, cihazının ömrünü uzatır, performansını yüksek tutar, enerji tüketimini optimize eder. Yani aslında kendine yaptığın bir iyilik bu. Öyle düşün, sonra "Keşke yaptırsaydım" demektense, baştan tedbirini almak en iyisi. Ne demişler, tedbir kuldan, takdir Allah'tan... Hadi bakalım, kolay gelsin.