E.C.A Isı Pompası Sesli Çalışıyor Ne Yapılmalı?

VRFKlimaVRFKlima doğrulanmış bir üyedir.

Denetimci
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a9151aee1253.jpg

“Sabahın köründe bir gürültüyle uyandım, dedim herhalde komşu tadilat yapıyor ama yok, bizim E.C.A ısı pompası bildiğin inliyordu!” diye arayan bir okuyucumuzun sesi yankılandı kulaklarımda. O an anladım ki bu konuda yalnız değil, pek çok kişi benzer dertlerle boğuşuyor. Hani insan bir ürün alır, "Oh be, rahat ettim" der, sonra bir bakmışsın başa bela olmuş, vallahi can sıkıcı bir durum...

Öncelikle bir ısı pompası sesli çalışmaya başladığında aklımıza ilk gelen şey "Eyvah, bozuldu mu?" olur, değil mi? Ama durun hemen paniğe kapılmayın. Bazen bu sesler, sandığımızdan çok daha basit nedenlerden kaynaklanabilir, hatta bazen de tamamen normal bile olabilir. Ne de olsa her elektronik aletin bir çalışma sesi var, tıpkı bizim nefes alıp vermemiz gibi…

Peki, bu E.C.A ısı pompasından gelen sesler neye benziyor? Kimi zaman uğultu, kimi zaman tıkırtı, bazen de sanki içeride bir şey sürtünüyormuş gibi... İşte bu seslerin türü, sorunun kaynağı hakkında bize ipuçları verebilir. Yani bir nevi dedektiflik oynuyoruz aslında, abi.

Eğer sesler yeni başladıysa ve eskiden böyle bir durum yoksa, ilk bakmanız gereken yer montaj olabilir. Isı pompası doğru zemine sağlam bir şekilde oturtulmuş mu? Duvara tam sabitlenmiş mi? Bazen küçük bir gevşeklik bile, rezonans yaparak o can sıkıcı uğultuyu çıkarabilir, ne yalan söyleyeyim ben bile şaşırmıştım ilk duyduğumda.

Bazen de fan kanatlarına takılan bir yaprak, küçük bir dal parçası ya da biriken tozlar bile o rahatsız edici sürtünme sesini yapabilir. Düşünsenize, minicik bir şey koca sistemi nasıl da etkileyebiliyor... Basit bir temizlik bile mucizeler yaratabilir, vallahi denemeye değer.

Suyun dolaşımıyla ilgili sorunlar da gürültüye neden olabilir. Mesela tesisat içinde hava kalması, suyun akışını engeller ve bu da pompada ekstra yüke, dolayısıyla sese yol açar. Sanki bir borudan su değil de, hava kabarcıkları geçiyormuş gibi bir ses duyarsınız... O zaman da bir hava alma işlemi gerekebilir.

Kompresörden gelen sesler ise genellikle daha ciddi bir işaret olabilir. Eğer kompresörden gelen sesler metalik, tıkırtılı veya aşırı yüksekse, işte o zaman işler biraz daha ciddileşiyor demektir. Bu durumda kendi başınıza müdahale etmek yerine, bence bir uzmana danışmak en doğrusu olur, yani ne olur ne olmaz...

Unutmayın, düzenli bakım her elektronik cihazın ömrünü uzatır, hele ki ısı pompası gibi karmaşık sistemlerin. Filtrelerin temizliği, gaz seviyelerinin kontrolü, tüm bağlantıların gözden geçirilmesi... Bunlar sadece ses sorunlarını değil, daha büyük arızaları da önleyebilir. Yani bir nevi check-up gibi düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak, E.C.A ısı pompanız sesli çalışmaya başladığında hemen en kötü senaryoyu düşünmeyin. Önce basit kontrolleri yapın, sesin kaynağını anlamaya çalışın. Eğer sorun basit bir şey değilse veya ne yapacağınızdan emin değilseniz, hiç tereddüt etmeden yetkili servisi arayın. Çünkü bazen en iyi çözüm, işi ehline bırakmaktır, değil mi ama?

Geri