Fransa, 1 Eylül 2026’dan itibaren belirli bireysel ısı pompası kurulumlarında artırılmış CEE desteğini, performans belgelendirmesi ve Avrupa Ekonomik Alanı’nda üretim faaliyeti şartlarını karşılayan model onayına bağladı. Yeni koşul, “Coup de pouce Chauffage” kapsamındaki ilave destekten yararlanmak isteyen uygun projeler için geçerli.
En önemli ayrım: Avrupa dışında üretilen ısı pompalarının Fransa’da satışı yasaklanmadı. Değişiklik, bütün ısı pompası yardımlarını değil, belirli kurulumların artırılmış CEE desteğine erişimini ilgilendiriyor.
Fransa’da kömür, fuel-oil veya gazla çalışan bireysel kazanını ısı pompasıyla değiştirecek kullanıcıların, teklif kabul edildiği tarihte satın alacakları tam modelin geçerli onayını kontrol etmesi gerekiyor. “Avrupa markası”, “Fransa’da satılıyor” veya “yüksek enerji sınıfı” ifadeleri tek başına yeterli değil.
Güncellik: 9 Eylül 2026. Heat Pump News haberi; ADEME’nin resmî onay platformu, Fransız kamu kurumlarının açıklamaları ve üretim şartlarını düzenleyen metinle karşılaştırılarak hazırlanmıştır.
Fransa’da Tam Olarak Ne Değişti?
Fransa, ısı pompası dönüşümünü yalnızca fosil yakıt tüketimini azaltan bir enerji politikası olarak değil, Avrupa’daki üretimi destekleyen bir sanayi politikası olarak da kullanıyor.
Yeni uygulamada uygun modelin iki temel koşulu birlikte karşılaması gerekiyor:
- Kalite ve performans belgelendirmesi: Tanınan bağımsız bir üçüncü taraf sertifikası veya mevzuatın kabul ettiği eşdeğer belgelendirme.
- Üretim faaliyeti: Cihazın yapısına göre belirlenen soğutucu akışkan devresi montajının Avrupa Ekonomik Alanı içinde gerçekleştirilmesi.
Bu şartlara ilişkin başvuru üretici tarafından yapılıyor. ADEME dosyayı değerlendiriyor; resmî model onayı, sanayi ve enerjiden sorumlu bakanların ortak kararıyla veriliyor.
| Başlık | Yeni uygulamanın anlamı |
|---|---|
| Başlangıç tarihi | 1 Eylül 2026 ve sonrasında taahhüde bağlanan uygun işlemler |
| Etkilenen destek | CEE sistemindeki artırılmış Coup de pouce Chauffage desteği |
| Başlıca cihazlar | Bireysel havadan suya ve sudan suya veya glikollü sudan suya ısı pompaları |
| Değiştirilen sistem | Kömür, fuel-oil veya gazla çalışan uygun bireysel kazan |
| Konut kullanımı | Bu artırılmış destek için ana ikametgâh şartı bulunuyor. |
| Onayın kontrol edildiği an | Pratikte kullanıcının iş teklifini kabul ettiği tarih |
| Onayın kapsamı | Marka geneli değil, tanımlanmış model ve ilgili üretim düzeni |
Model onayı, başvurunun tek koşulu değildir. Konutun, değiştirilen ekipmanın, teknik performansın, uygulayıcının ve başvuru sırasının da ilgili program şartlarına uyması gerekir.
“Avrupa Üretimi” Demek Bütün Parçaların Avrupa’dan Gelmesi mi?
Hayır. Düzenlemedeki üretim testi, cihazdaki her parçanın Avrupa menşeli olmasını şart koşmuyor. Belirleyici olan, tanımlanan montaj faaliyetinin nerede yapıldığı.
| Cihaz yapısı | Normal onay yolundaki üretim koşulu | Yanlış yorumlanmaması gereken |
|---|---|---|
| Monoblok ısı pompası | Soğutucu akışkan devresinin nihai montajı Avrupa Ekonomik Alanı içinde yapılmalı. | Yalnızca Avrupa’da ambalajlama veya depolama bu koşul değildir. |
| Split ısı pompası | Soğutucu akışkan devresinin en az bir alt grubunun, iç veya dış ünitenin, nihai montajı Avrupa Ekonomik Alanı içinde yapılmalı. | Her iki ünitenin ve bütün bileşenlerin Avrupa’da üretilmesi zorunluluğu olarak okunmamalı. |
Markanın merkezinin nerede olduğu ile cihazın üretim şartlarını karşılaması farklı konulardır.
Avrupa merkezli bir markanın belirli modeli koşulları karşılamayabilir. Buna karşılık Avrupa dışı merkezli bir üreticinin uygun Avrupa üretimine sahip modeli, diğer şartlarla birlikte onay alabilir.
Aynı model farklı tesislerde üretiliyorsa izlenebilirlik de önem kazanır. ADEME, Avrupa Ekonomik Alanı içindeki ve dışındaki üretimi ayırmak için sertifikasyon kuruluşundan seri numarasına dayalı izlenebilirlik belgesi istenebildiğini açıklıyor.
Hangi Ülkeler Kapsamda? Türkiye Açısından Kritik Ayrıntı
Düzenleme, coğrafi anlamda “Avrupa kıtası” yerine Avrupa Ekonomik Alanı’nı esas alıyor. Fransızca belgelerde EEE, İngilizce kaynaklarda EEA kısaltması kullanılıyor.
Bu alan şunlardan oluşuyor:
- Avrupa Birliği üyesi ülkeler.
- Norveç.
- İzlanda.
- Lihtenştayn.
Türkiye, Birleşik Krallık ve İsviçre Avrupa Ekonomik Alanı üyesi değildir. Dolayısıyla yalnızca Türkiye’de nihai montajı yapılan bir monoblok cihaz, normal onay yolundaki Avrupa Ekonomik Alanı montaj şartını bu üretim yeriyle karşılamış sayılmaz.
Ancak buradan “Türk markaları Fransa desteğinden tamamen dışlandı” hükmü çıkarılamaz. Değerlendirme şirketin milliyetine değil, modelin üretim düzenine, belgelendirmesine ve resmî onayına dayanır.
Türkiye’deki Tüketicinin Teşvik Hakkı Değişiyor mu?
Bu haber Türkiye’de yeni bir ısı pompası desteği başladığı veya mevcut bir desteğin kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Söz konusu uygulama Fransa’daki belirli projeler için geçerli.
Türkiye açısından muhtemel etki; Fransa’ya ihracat yapan üreticilerin montaj, sertifikasyon, model takibi ve yatırım kararlarında ortaya çıkabilir. Bu ticari etki, Türkiye’deki perakende fiyatların kesin artacağı veya azalacağı şeklinde yorumlanamaz.
Hangi Isı Pompaları Bu Değişikliğin Dışında?
Düzenleme her türlü ısı pompasına uygulanmıyor.
| Ürün veya uygulama | Bu özel düzenlemeyle ilişkisi |
|---|---|
| Bireysel havadan suya ısı pompası | BAR-TH-171 kapsamındaki uygun işlemlerde model onayı koşulu geçerli. |
| Bireysel sudan suya veya glikollü sudan suya ısı pompası | BAR-TH-172 kapsamındaki uygun işlemlerde model onayı koşulu geçerli. |
| Havadan havaya klima ve ısı pompası | Bu model onayı düzenlemesinin kapsamında değil. |
| Yalnızca kullanım sıcak suyu üreten bağımsız ısı pompalı su ısıtıcısı | Bu özel uygulamanın kapsamında değil. |
| Merkezi apartman ısı pompası | Haberdeki bireysel sistemlere yönelik kuralın kapsamında değil. |
| Ticari veya endüstriyel ısı pompası | Bu özel konut desteği değişikliğinin kapsamında değil. |
Kapsam dışında olmak, başka hiçbir destek bulunmadığı anlamına gelmez. Her programın cihaz, bina ve başvuru koşulları ayrıca incelenmelidir.
“Beş Kat Destek” Ne Demek? Ödeme Gerçekten Beş Kat mı?
CEE, Fransa’nın enerji tasarrufu sertifikaları sistemidir. Uygun ısı pompası dönüşümlerinde artırılmış destek mekanizması, ilgili standart işlem için hesaplanan temel sertifika hacmine beş katsayısı uygulanmasına dayanır.
Bu, cihazın fiyatının beş katının ödeneceği veya önceki nakit yardımın herkes için otomatik olarak beşe katlanacağı anlamına gelmez.
Ayrıca beş katsayısı 1 Eylül 2026’da ilk kez ortaya çıkan bir unsur değildir. Yeni değişiklik, ilgili artırılmış desteğe erişimde model onayını koşul hâline getiriyor.
Kullanıcıya sunulan avro tutarı ise teklifin ve başvurunun koşullarına göre belirlenir. Bakanlık, eski program metinlerindeki asgari prim tutarlarının 1 Ocak 2026 ve sonrasında başlatılan işlemler için artık geçerli olmadığını belirtiyor.
Kesin Kaç Avro Destek Alınır?
Bu düzenlemeden bütün haneler için tek bir destek tutarı çıkarılamaz. Yazılı teklifte şu başlıkları görün:
- Cihaz ve kurulumun destek öncesi toplam bedeli.
- Teklif edilen CEE desteğinin tutarı.
- Desteği sağlayan kuruluş ve ödeme yöntemi.
- Model onayının numarası ve geçerliliği.
- Diğer desteklerin ayrı ayrı tutarları ve koşulları.
- Destek reddedilirse tarafların sorumlulukları.
“Devlet tamamını ödeyecek” veya “bütün Avrupa modelleri aynı yardımı alır” gibi genel vaatler, yazılı ve doğrulanabilir hak sahipliğinin yerine geçmez.
KEYMARK, NF PAC ve Eurovent Belgeleri Neden Önemli?
Onay sisteminin kalite ayağında şu sertifikasyonlar kabul ediliyor:
- Heat Pump KEYMARK.
- NF PAC.
- Eurovent Certified Performance kapsamındaki LCP-HP.
- Düzenlemedeki akreditasyon ve kuruluş şartlarını karşılayan eşdeğer sertifikasyonlar.
Sertifika ile Fransız teşvik onayı aynı belge değildir. Cihazın kabul edilen sertifikası bulunabilir; ancak üretim veya onay şartları tamamlanmamış olabilir.
Benzer biçimde CE işareti de bu özel teşvik onayının yerine geçmez. Satıcıdan yalnızca bir sertifika logosu değil, tam model koduyla eşleşen geçerli onay numarası istenmelidir.
Teklifi İmzalamadan Önce Yapılacak Kontroller
ADEME’ye göre model onayı, işlemin taahhüde bağlandığı tarihte değerlendirilir. Pratikte bu tarih, kullanıcının iş teklifini kabul ettiği tarihtir.
- Projenin kapsama girdiğini doğrulayın. Ana ikametgâh, değiştirilecek kazan ve yeni sistem türünü kontrol edin.
- Destek teklifini önce değerlendirin. Bakanlığın açıkladığı süreçte CEE destek teklifinin kabulü, iş teklifinin imzalanmasından önce yapılmalıdır.
- Tam modeli ADEME üzerinden sorgulayın. Marka veya seri adıyla yetinmeyin.
- Onay numarasını ve tarihini kaydedin. Teklif kabul edilirken geçerli olmasına dikkat edin.
- Uygulayıcının ilgili RGE yeterliliğini kontrol edin. Model onayı, montaj firmasının yeterliliğinin yerine geçmez.
- Teslim edilen cihazı belgelerle karşılaştırın. Başka model verilirse uygunluğun devam ettiği yeniden doğrulanmalıdır.
- Tamamlama belgelerini kontrol edin. ADEME, onay numarasının faturada ve ilgili beyanlarda yer alması gerektiğini açıklıyor.
“Şimdi imzalayın, model onayı daha sonra çıkar” yaklaşımı risklidir. Daha sonraki onayın, önceki kabul tarihini kendiliğinden uygun hâle getireceği varsayılmamalıdır.
Öte yandan ADEME, teklif kabul edildiğinde geçerli olan onayın daha sonra kaybedilmesinin, tek başına önceden başlatılmış işlemin artırılmış destek hakkını ortadan kaldırmayacağını belirtiyor. Diğer koşulların sağlanması yine gerekiyor.
Geçici Onay Var: Yatırım Sözü Tek Başına Yeterli Değil
Düzenleme, normal şartları henüz karşılamayan ancak bu şartlara ulaşacak güvenilir bir sanayi yatırım planı sunan modeller için geçici onay yolu da öngörüyor.
ADEME’nin açıklamasına göre:
- Geçici onay en fazla bir yıl için verilebiliyor.
- Şartları karşılanırsa bir defa, en fazla bir yıl daha yenilenebiliyor.
- Yenilemede yatırım takviminin ve gerçekleşen ilerlemenin belgelenmesi gerekiyor.
- Geçici onaylar 31 Aralık 2028 itibarıyla her durumda geçersiz hâle geliyor.
Bir üreticinin “Avrupa’da fabrika açacağız” açıklaması, resmî geçici onay yerine geçmez. Tüketici ve montajcı açısından kontrol edilecek unsur yine modelin geçerli kaydıdır.
Düzenlemenin Olumlu Tarafları ve Tartışmaya Açık Noktaları
| Başlık | Hedeflenen veya olası avantaj | Risk ve sınır |
|---|---|---|
| Avrupa’da üretim | Bölgesel yatırım ve sanayi kapasitesini teşvik edebilir. | Üretim yerinin tek başına düşük fiyat veya kusursuz kalite garantisi yoktur. |
| Bağımsız sertifikasyon | Performans beyanlarının doğrulanmasını destekler. | Yanlış kapasite ve hatalı montaj kaynaklı sorunları otomatik olarak önlemez. |
| Model bazlı kayıt | Uygunluğun daha somut biçimde kontrol edilmesini sağlar. | Benzer model adları ve üretim tesisleri belge takibini karmaşıklaştırabilir. |
| Geçiş mekanizması | Yeni üretim yatırımlarına uyum süresi sağlayabilir. | Geçerlilik tarihleri ve yatırım koşulları izlenmelidir. |
| Destekli satın alma | Uygun projede kullanıcının net yatırım bedelini azaltabilir. | Model seçimi yalnızca teşvik tutarına göre yapılırsa teknik uyum gözden kaçabilir. |
Bunlar düzenlemenin tasarımına ilişkin değerlendirmelerdir. Henüz bu incelemeyle doğrulanmış fiyat artışı, istihdam kazanımı veya tüketici memnuniyet ölçümü değildir.
Başvuru ve Şikâyetlerde Hangi Sorunlara Dikkat Edilmeli?
Aşağıdaki örnekler doğrulanmış müşteri şikâyetleri değil, belge ve teklif süreçlerinde karşılaşılabilecek risklerdir.
- “Markanın bütün ürünleri destekli” denilmesi: Tam modelin kaydını isteyin.
- Geçici onayın süresinin gözden kaçması: İmza tarihindeki geçerliliği kontrol edin.
- Teklifte başka, faturada başka model bulunması: Değişikliği yazılı açıklığa kavuşturun.
- Beş katsayısının beş kat nakit ödeme gibi sunulması: Avro cinsinden destek tutarını ve hesap koşullarını yazılı alın.
- CEE ile diğer yardımların birbirine karıştırılması: Her desteğin tutarını ve şartını ayrı gösteren teklif isteyin.
Uyuşmazlıkta teklif, onay kaydı, fatura ve yazışmaları saklayın. Önce hizmet veren işletme ve desteği sağlayan kuruluşla yazılı iletişime geçin. Programın anlaşılması için France Rénov’ danışmanlarından yararlanılabilir; yanıltıcı ticari uygulamalar için Fransa’daki ilgili tüketici başvuru kanalları değerlendirilmelidir.
Bunları Biliyor muydunuz?
- İsviçre Avrupa’da olmasına rağmen Avrupa Ekonomik Alanı’na üye değildir. Coğrafya ile düzenlemedeki hukuki bölge aynı şey değildir.
- Fransız markası olmak zorunlu değildir. Uygun üretim, sertifikasyon ve model onayı belirleyicidir.
- Avrupa’da kurulum yapmak, Avrupa’da üretim yapmak anlamına gelmez. Evinize montaj ile fabrikadaki soğutucu akışkan devresi montajı farklı işlemlerdir.
- Onay başvurusunu ev sahibi yapmaz. Üretici başvurur; kullanıcı ve montajcı uygun modeli kontrol eder.
- Desteğe uygun cihaz, her eve uygun cihaz değildir. Bina ısı kaybı, radyatör veya yerden ısıtma sistemi, su sıcaklığı ve iklim koşulları ayrıca değerlendirilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
| Soru | Cevap |
|---|---|
| Fransa Avrupa dışı ısı pompalarını yasakladı mı? | Hayır. Düzenleme belirli artırılmış CEE desteğine erişimi etkiliyor; genel satış veya kurulum yasağı getirmiyor. |
| Yeni şart ne zaman başladı? | 1 Eylül 2026 ve sonrasında taahhüde bağlanan ilgili işlemlerde uygulanıyor. |
| Cihazın tamamı Avrupa’da mı üretilmeli? | Hayır. Monoblokta soğutucu akışkan devresinin, splitte en az bir ilgili alt grubun nihai montajı için Avrupa Ekonomik Alanı şartı bulunuyor. |
| Türkiye’de üretilen cihaz otomatik olarak uygun mu? | Hayır. Türkiye Avrupa Ekonomik Alanı üyesi değildir. Ancak şirketin milliyetinden bağımsız olarak modelin üretim düzeni ve geçerli onayı değerlendirilir. |
| Havadan havaya klimaya bu destek değişikliği uygulanıyor mu? | Hayır. Haberdeki özel model onayı koşulu bu cihazları kapsamıyor. |
| KEYMARK sertifikası tek başına yeterli mi? | Hayır. Üretim ve resmî model onayı şartları ile projenin diğer uygunluk koşulları da sağlanmalı. |
| Beş katsayısı, beş kat para alınacağı anlamına mı geliyor? | Hayır. Katsayı temel CEE sertifika hacmine uygulanıyor; tüketiciye sunulan ödeme ayrıca belirleniyor. |
| Onay hangi tarihte geçerli olmalı? | Pratikte iş teklifinin kullanıcı tarafından kabul edildiği tarihte. |
| Onaylı modeller nereden sorgulanır? | ADEME’nin bonus-pac.ademe.fr adresindeki resmî platformundan. Tam model ve gerekiyorsa üretim tesisi bilgisi karşılaştırılmalı. |
| MaPrimeRénov’ için de bütün koşullar aynı mı? | Bu düzenleme tek başına bütün yardım programlarında aynı şartın bulunduğunu göstermez. MaPrimeRénov’ ve diğer desteklerin güncel kuralları ayrıca incelenmeli. |
| 1 Eylül’den önce kabul edilen teklifler ne olacak? | Yeni onay koşulu 1 Eylül 2026’dan itibaren başlatılan işlemleri hedefliyor. Önceki dosyalar kendi tarihlerindeki koşullara göre değerlendirilir. |
| Türkiye’de yaşayan biri Türkiye’deki evi için bu desteği alabilir mi? | Bu program Türkiye’deki konutlar için oluşturulmuş bir teşvik değildir. Fransa’daki uygun konut ve proje koşulları esas alınır. |
Teşvikte Yeni Ölçüt: Logoya Değil, Modelin Onayına Bakın
Fransa’nın adımı, ısı pompası desteğini üretim politikasıyla birleştiriyor. Yeni yaklaşımda yalnızca cihazın teknik özellikleri değil, belirli üretim aşamalarının nerede gerçekleştiği de artırılmış desteğe erişimde etkili.
Tüketici için en güvenli yol; teklifi kabul etmeden önce tam modelin onayını, desteğin yazılı tutarını ve montajın teknik uygunluğunu birlikte doğrulamak.
Daha yüksek teşvik her zaman daha iyi cihaz, daha düşük fatura veya daha uygun toplam yatırım anlamına gelmez. Doğru seçim, destek sonrasında kalan bedel kadar cihazın evinize uygunluğunu ve uzun dönemli işletme maliyetini de hesaba katmalıdır.
Kaynaklar ve Doğrulama Kapsamı
- Heat Pump News — France ties heat-pump support to European production
İletilen ana haber. Tarih, üretim ölçütleri, kapsam ve artırılmış CEE desteği açıklamaları incelendi.- ADEME — Agrément des modèles de pompes à chaleur
Resmî onay platformu ve soru-cevap açıklamaları. Model tanımı, teklif kabul tarihi, fatura bilgileri, geçici onay ve beş katsayısı için temel doğrulama kaynağı.- Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı — Coup de pouce Chauffage
CEE sisteminin işleyişi, ana ikametgâh şartı, başvuru sırası ve destek tutarlarının değerlendirilmesi için kullanıldı. Sayfadaki geçmiş dönem örnekleri güncel hak olarak aktarılmadı.- Fransa İşletmeler Genel Müdürlüğü — Isı pompası modellerinin kalite ve sanayi dayanıklılığı onayı
Sertifikasyon ve üretim kriterleri ile politikanın hazırlık aşaması için resmî kaynak. Hazırlık duyurusundaki planlanan tarihler, güncel ADEME açıklamalarıyla birlikte değerlendirildi.- Réglementation Environnement — 29 Mayıs 2026 tarihli model onayı koşulları metni
Monoblok ve split üretim tanımları ile kabul edilen sertifikaların metin karşılaştırması için incelendi. Bu sayfa resmî mevzuat portalı değil, metni aktaran ikincil kaynaktır.- EFTA — The EEA EFTA States
Avrupa Ekonomik Alanı kapsamı ve İsviçre’nin bu yapının dışında olması için kurumsal kaynak.
Kaynak kontrolü: 9 Eylül 2026. Bu incelemede belirli bir marka veya model için bireysel teşvik uygunluğu onaylanmamıştır. Başvuruda güncel resmî model kaydı, işlem tarihi ve ilgili destek programının yürürlükteki koşulları esas alınmalıdır.