FujiTech Isı Pompası Sesli Çalışıyor Ne Yapılmalı?

Climate07

Acemi
Yönetici
fal_6a8ab6a3932e6.jpg

Yaşandı mı size hiç? Böyle oh mis gibi eviniz ısınıyor, her şey yolunda derken bir anda o sesten rahatsız olmaya başladınız mı? Hani başta "Herhalde normaldir, yeni alet sonuçta" diye geçiştirirsiniz ama sonra o ses gitgide bir fısıltıdan homurtuya, homurtudan da artık rahatsız edici bir gürültüye dönüşür... İşte benim de başıma geldi bu FujiTech ısı pompasıyla. Vallahi insan bir an "Acaba yanlış mı yaptık?" diye düşünmeden edemiyor.

Daha geçen kış kurdurduk, onca araştırma ettik, en iyisi bu dedik. İlk başlarda çıt yoktu, fısıltı gibi çalışıyordu, o yüzden de pek memnunduk. Ama son zamanlarda, özellikle de dışarıdaki hava biraz daha soğuyunca, sanki içeride küçük bir traktör çalışıyor gibi... Abartmıyorum, bazen televizyonun sesini açmak zorunda kalıyoruz. Komşular da "Ne o, evde tadilat mı var?" diye sorup duruyorlar, utanıyorum artık.

Şimdi bu sesin neden kaynaklandığını da çözmeye çalışıyorum. Hani böyle "cırr cırr" mı ediyor, yoksa "hırrr hırrr" mı, onu bile tam tarif edemiyorum. Bazen sanki içeride bir şey sürtüyor gibi, bazen de böyle hafif bir titreşimle birlikte gelen bir uğultu... İnsan ister istemez düşünüyor, acaba montajda mı bir hata oldu, yoksa aletin kendisinde mi bir sıkıntı var?

İlk aklıma gelen tabii ki filtreler oldu. Hani zamanla tıkanır, hava akışını engeller de o yüzden zorlanır alet diye düşündüm. Gittim, baktım, temizledim de ama nafile. Değişen bir şey olmadı. Sanki o da "Benimle alakası yok, başka yerde ara" der gibiydi. Ee, ne yapalım şimdi?

Bir de bu sesin her zaman olmaması var. Bazen sanki hiç ses yokmuş gibi sessiz sakin çalışıyor, sonra bir anda başlıyor yine. Sanki keyfine göre takılıyor alet. Bu da insanı daha çok şüpheye düşürüyor, belli ki düzenli bir sorun değil, anlık bir şeyler tetikliyor bu sesi... Acaba içerideki gaz basıncıyla mı alakalı, yoksa fanın dengesi mi bozuldu? Kim bilir...

Şimdi ne yapsam diye düşünüyorum. İnternette biraz araştırdım, millet neler neler yazmış. Kimi "Fan motoru bozuktur" demiş, kimi "Kompresörden gelir o ses" diye ahkam kesmiş. Ama herkesin durumu farklı, benimki de bambaşka bir şey olabilir. Yani öyle kulaktan dolma bilgilerle de iş yapmak istemiyorum, sonra daha büyük bir arıza çıkmasın başıma.

En iyisi galiba bir teknik servis çağırmak olacak. Hani işi bilen bir göz görsün, dinlesin, anlasın neyin nesi olduğunu. Yoksa ben böyle kendi kendime tahmin yürütmekle bu işi çözemeyeceğim. Hem garanti de devam ediyordur herhalde, bari boşuna para vermeyelim. Ama işte o servis gelene kadar da bu sesi çekmek var... Ah be FujiTech, keşke biraz daha sessiz olsaydın.

Geri