Yaz sıcağında, beynimiz kavrulurken bir an durup düşündüm, Hitachi ısı pompası bu işin altından kalkar mı diye. Evet, yanlış duymadınız. Isı pompası dediğimiz şey aslında sadece kışın dostumuz değil. Kimi zaman yazın da serin bir nefes aldırabiliyor insana. Ama nasıl olur, diye soranlarınız vardır belki. Her şey teknolojiyle alakalı, dostum. Günümüzde ısı pompaları, soğutma işini de gayet güzel beceriyor. "Abi ya, gerçekten mi?" dediğinizi duyar gibiyim. Vallahi billahi, bu cihazlar yazın da iş görüyor.
Şimdi düşünelim, soğutma işi aslında bir ısı transferi meselesidir. Isı pompaları, dışarıdan aldığı sıcak havayı içeriye soğuk olarak vermek gibi bir mucizeyi gerçekleştiriyor. Yani sadece kışın içeriye sıcak hava basmıyorlar. İki yönlü çalışabilen bu sistemler yazın da evin içindeki sıcak havayı dışarı atarak serinlik sağlıyor. İşte tam da bu yüzden yazın sıcaktan bunaldığınızda Hitachi ısı pompası imdadınıza koşabilir. "Nasıl yani, nasıl oluyor bu?" diye soracak olursanız, fizik kuralları işte... Enerji transferi, basit bir mantık ama etkili.
Bir de şu var; yazın sıcağında klimanın faturası belimizi bükerken, ısı pompaları daha az enerji tüketimiyle gönlümüzü kazanıyor. Çevre dostu bir seçenek olduğu da cabası. Elektrik faturası geldiğinde yüzümüz gülüyor, ne güzeldir bu. Düşünsenize, bir cihaz hem kışın hem yazın yanımızda, hem de cebimizi yakmıyor. İnsanı mutlu eden bir şey bu. "Yok artık, bu kadar da olmaz" diyenlere sesleniyorum; denemeden bilemezsiniz. Teknoloji her geçen gün daha da şaşırtıyor bizi.
Peki ya bu sistemlerin bakım ve kullanımı? Herkesin aklına gelen bir diğer önemli soru bu. Hitachi ısı pompaları, düzenli bakım gerektiriyor ama öyle göz korkutacak bir şey değil. Bu cihazların verimli çalışması için filtre temizliği, dış ünite kontrolü gibi basit işlemler yeterli. Bazen düşünüyorum da, teknoloji böylesine hayatımızı kolaylaştırırken, biz neden hala eski alışkanlıklara bağlı kalıyoruz? Biraz cesur olup yeniliklere açık olmalı insan. Hayat zaten zor, bir de teknolojiyi reddetmek gereksiz.