Isı Pompası Kompresör Değişimi: Profesyonel Servis Prosedürü, Güvenlik Kuralları ve Kök Neden Analizi

Nevruz BağcıNevruz Bağcı doğrulanmış bir üyedir.

Tekniker
Yönetici
Yönetici
Denetimci
images (51).webp

Önce Net Uyarı

Bu işlem, bir ısı pompasında yapılabilecek en riskli müdahaledir. Diğer parça değişimlerinden farkı:

• Basınçlı sistem açılır. Devrede çalışma sırasında 22-26 bar basınç bulunur.
  • Sert lehim (kaynak) yapılır. Açık alev veya yüksek sıcaklık gerekir.
  • R290 (propan) yanıcı bir gazdır. Açık alev ile bir arada olması ölümcül sonuç doğurabilir.
  • Yüksek gerilim ve kondansatör deşarj riski vardır.
  • Soğutucu akışkan geri kazanımı yasal zorunluluktur. Atmosfere salım yapılamaz.

Sonuç: Bu işlem yalnızca soğutucu akışkan sertifikasına sahip, R290 (A3 sınıfı yanıcı akışkan) eğitimi almış teknisyen tarafından, uygun ekipmanla yapılabilir. Garanti kapsamındaki cihazlarda ayrıca yetkili servis şartı vardır.

Önce Şunu Sorun: Gerçekten Kompresör mü Arızalı?

Kompresör, ısı pompasının en pahalı parçasıdır. Değiştirmeden önce ucuz ve yaygın nedenleri elemek gerekir. Sahada "kompresör gitti" denen vakaların önemli bir kısmı aslında başka bir sorundur.

BelirtiÖnce Kontrol EdilecekKompresör Şüphesi Ne Zaman Doğar
Kompresör hiç devreye girmiyorGiriş voltajı, kompresöre gelen voltaj, cihaz set değerine ulaşmış mı, kart çıkışıVoltaj kompresöre geliyor ama kompresör hareket etmiyorsa
Sete gelmiyor, sürekli çalışıyorVoltaj düşüklüğü, filtre tıkanıklığı, delta-T farkı, kapasite seçimiBunların hepsi elendikten sonra
Yüksek basınç hatası4 yollu vana sıkışması, evaporatör tıkanıklığı, fan çalışmıyor, batarya kirliMekanik nedenler elendikten sonra
Metalik vuruntu / anormal sesKompresör takozu gevşemiş mi, gövde titreşimi var mıTakozlar sağlamsa ve ses içeriden geliyorsa
Sigorta attırıyorKablo hasarı, kart kısa devresi, kaçak akım rölesiSargı izolasyon testi başarısızsa

En sık yapılan hata: Voltaj kontrolü yapmadan kompresör suçlamak. 185 V'ta çalışan bir kompresör düşük frekansta döner ve cihaz sete ulaşamaz — bu bir kompresör arızası değil, besleme problemidir.

Kompresör Arızasını Doğrulayan Testler

Değişim kararı, tahminle değil ölçümle verilmelidir.

1. Sargı direnci (omaj) ölçümü

Kompresör terminallerinden sargı dirençleri ölçülür. Beklenen sonuç:

• Sargılar arası dengeli direnç değerleri okunmalıdır. Model bazlı referans değerler üreticinin teknik dokümanındadır.
  • Açık devre (sonsuz direnç): Sargı kopmuş demektir → kompresör arızalı.
  • Kısa devre (sıfıra yakın direnç): Sargılar arası kısa devre → kompresör arızalı.
  • Sargılar arası dengesizlik: Kısmi sargı hasarı işareti.

2. Gövdeye kaçak (izolasyon) testi

Megger ile sargı-gövde izolasyon direnci ölçülür. Düşük değer, sargı izolasyonunun bozulduğunu ve kompresörün elektriksel olarak arızalı olduğunu gösterir. Bu, sigorta attırma şikayetinin en sık nedenidir.

3. Mekanik sıkışma kontrolü

Elektriksel olarak sağlam görünen ancak dönmeyen bir kompresör mekanik olarak sıkışmış olabilir. Belirtiler: devreye girmeye çalışırken yüksek akım çekmesi ve termik korumanın atması.

4. Basınç davranışı

Manometre bağlanarak alçak ve yüksek basınç değerleri izlenir. Kompresör çalışıyor ancak basınç farkı oluşturamıyorsa, iç valf/pistol grubu hasarlı olabilir — bu, "çalışıyor ama ısıtmıyor" tablosunun klasik nedenidir.

Gerekli Ekipman

EkipmanKullanım Amacı
Geri kazanım (recovery) makinesiSoğutucu akışkanın yasal olarak toplanması — R290 için patlamaya karşı korumalı model gerekir
Geri kazanım tüpüAkışkan türüne uygun, sertifikalı tüpVakum pompasıSistemin nem ve havadan arındırılması
Mikron vakummetreVakum kalitesinin doğrulanması — manometre yeterli değildir
Manifold setBasınç izleme ve şarj
Hassas teraziGaz şarjının gram hassasiyetinde yapılması
Azot tüpü ve regülatörLehim sırasında azot akışı ve basınç testi
Sert lehim ekipmanıBoru bağlantıları
Kaçak dedektörüR290 için yanıcı gaz uyumlu dedektör
Multimetre ve meggerElektriksel testler
Yeni kompresör + kurutucu filtreFiltre her zaman birlikte değiştirilir
[/TR>
[TR]

R290 Gazlı Cihazlarda Ek Güvenlik Kuralları

Termodinamik Pro serisi gibi R290 (propan) kullanan cihazlarda standart prosedüre ek kurallar geçerlidir:

• Çalışma alanı çok iyi havalandırılmalıdır. Propan havadan ağırdır ve alçak noktalarda birikir. Çukur, bodrum veya kapalı alanda çalışmayın.
  • Ateşleme kaynağı bulundurulmaz. Açık alev, sigara, kıvılcım çıkaran el aleti, statik elektrik.
  • Yanıcı gaz dedektörü bulundurulmalıdır. Ortam konsantrasyonu izlenmelidir.
  • Geri kazanım tamamlanmadan lehim yapılmaz. Bu kural mutlaktır.
  • Geri kazanım sonrası azot ile süpürme (purge) yapılır. Devrede kalan artık gaz temizlenir. Bu adım atlanırsa lehim sırasında parlama riski vardır.
  • Yangın söndürücü erişilebilir mesafede olmalıdır.
  • Patlamaya karşı korumalı geri kazanım ekipmanı kullanılmalıdır. Standart bir makine kıvılcım kaynağıdır.
  • Kişisel koruyucu donanım: Isıya dayanıklı eldiven, gözlük, antistatik kıyafet.

R32 gazlı modeller daha düşük yanıcılık sınıfındadır (A2L) ancak yine yanıcıdır; benzer önlemler geçerlidir.

Adım Adım Kompresör Değişim Prosedürü

Adım 1 — Enerjinin kesilmesi ve deşarj

• Besleme sigortasını indirin, pano üzerinde etiketleme yapın.
  • İnverter kart üzerindeki DC bara kondansatörlerinin deşarjını bekleyin.
  • Multimetre ile gerilimin güvenli seviyeye düştüğünü ölçerek doğrulayın.

Adım 2 — Panellerin sökülmesi

Cihaz modeline göre ön, yan ve üst paneller sökülür. Vidaları panel bazında ayrı kaplarda toplayın.

Adım 3 — Sistemin belgelenmesi

Bu adım atlanmamalıdır.
Sökmeye başlamadan önce:

• Kompresör elektrik bağlantılarını fotoğraflayın ve etiketleyin. Faz sırası kritik önemdedir.
  • Boru geçiş güzergâhını ve bağlantı noktalarını kayıt altına alın.
  • Etiket üzerindeki gaz şarj miktarını not edin.

Adım 4 — Soğutucu akışkanın geri kazanımı

• Manifold bağlanır, geri kazanım makinesi ile akışkan sertifikalı tüpe alınır.
  • Atmosfere salım kesinlikle yapılamaz — hem yasal yükümlülük hem R290'da güvenlik meselesidir.
  • Geri kazanım tamamlandıktan sonra sistemde artık basınç kalmadığı doğrulanır.

Adım 5 — Azot ile süpürme

Devre azot ile süpürülerek kalan akışkan buharı uzaklaştırılır. R290 sistemlerde bu adım hayati önemdedir.

Adım 6 — Elektrik bağlantılarının sökülmesi

Kompresör terminal kutusu açılır, kablolar (etiketlenmiş olarak) sökülür. Soket gövdesinden tutularak çekilir.

Adım 7 — Boru bağlantılarının ayrılması

• Emiş ve basma hatları kesilir veya lehimi sökülür.
  • Kesme yöntemi tercih ediliyorsa boru kesici kullanın — testere talaşı sisteme girer.
  • Kesilen uçlar hemen kapatılır; devreye nem ve toz girişi engellenir.

Adım 8 — Kompresörün çıkarılması

Kompresör ayak cıvataları ve titreşim takozları sökülerek ünite dışarı alınır. Takozların durumu incelenir — sertleşmiş veya parçalanmışsa yenisiyle değiştirilir.

Adım 9 — Yanma (burnout) kontrolü

Bu, prosedürün en kritik teşhis anıdır.
Sökülen kompresörün emiş hattı koklanır ve incelenir:

• Keskin asidik/yanık koku varsa: Motor sargısı yanmıştır. Sistemde asit ve karbon kalıntısı dolaşmış demektir.
  • Bu durumda basit temizlik yeterli değildir. Devrenin özel temizleme prosedürüyle (flushing) arındırılması, gerekirse burnout tipi kurutucu filtre kullanılması gerekir.
  • Bu adım atlanırsa yeni kompresör de kısa sürede yanar. Sahadaki tekrarlayan kompresör arızalarının bir numaralı nedeni budur.

Adım 10 — Kurutucu filtre değişimi

Kurutucu filtre her kompresör değişiminde mutlaka yenilenir.
Tartışmaya açık bir konu değildir. Eski filtre nem ve kirlilik yüklüdür; yeni kompresöre doğrudan zarar verir.

Adım 11 — Yeni kompresörün montajı

• Yeni kompresörün model uyumluluğu doğrulanır. Kapasite, gaz tipi, voltaj ve inverter uyumu kontrol edilir.
  • Kompresör, yeni titreşim takozları üzerine oturtulur ve terazide sabitlenir.
  • Ayak cıvataları üreticinin belirttiği torkta sıkılır — aşırı sıkma takozun titreşim sönümleme işlevini ortadan kaldırır.
  • Kompresörün ağız tıpaları, lehim anına kadar sökülmez. Yağ, atmosferik nemi hızla emer.

Adım 12 — Lehim (azot akışı altında)

• Lehim işlemi içeriden azot akışı verilerek yapılır. Bu, boru iç yüzeyinde oksit (kalamin) oluşumunu engeller.
  • Oksit kalıntısı, sistemde dolaşarak genleşme valfini ve kılcal boruları tıkar.
  • Kompresör gövdesi lehim ısısından korunur (ıslak bez veya ısı bariyeri).

Adım 13 — Basınç ve kaçak testi

• Sistem azot ile basınçlandırılır ve belirlenen sürede basınç düşüşü izlenir.
  • Lehim noktalarında kaçak kontrolü yapılır.
  • Basınç düşüşü varsa kaçak bulunup giderilmeden ilerlenmez.

Adım 14 — Vakum

• Azot tahliye edilir, vakum pompası bağlanır.
  • Mikron vakummetre ile hedef vakum seviyesine ulaşıldığı doğrulanır. Manifold manometresi bu iş için yeterli hassasiyette değildir.
  • Pompa kapatılır ve vakum tutma testi yapılır. Vakum yükseliyorsa ya kaçak vardır ya sistemde nem kalmıştır.
  • Vakum, nemi sistemden atmanın tek yoludur. Yetersiz vakum → asit oluşumu → yeni kompresörün erken arızası.

Adım 15 — Gaz şarjı

• Şarj, hassas terazi ile ve etikette belirtilen miktarda yapılır. "Göz kararı" veya sadece basınca bakarak şarj yapılmaz.
  • Eksik şarj: Düşük kapasite, alçak basınç hatası, kompresörde yetersiz soğuma.
  • Fazla şarj: Yüksek basınç hatası, kompresörde sıvı dönüşü riski.
  • R290 sistemlerde şarj işlemi de yanıcı gaz protokolüne tabidir.

Adım 16 — Elektrik bağlantıları

• Kablolar, çekilen fotoğraflara ve elektrik kontrol kutusu kapağındaki bağlantı şemasına göre bağlanır.
  • Faz sırası doğrulanır. Yanlış faz sırası, kompresörün ters yönde çalışmasına ve kısa sürede kalıcı hasara yol açar.
  • Terminal bağlantıları tam oturmalı; gevşek terminal ark yapar ve yanar.

Adım 17 — Devreye alma

• Kompresör krank ısıtıcısı varsa, ilk çalıştırmadan önce üreticinin belirttiği süre kadar enerji verilerek beklenir. Bu, yağdaki akışkanın ayrışmasını sağlar ve ilk çalıştırmada sıvı darbesini önler.
  • Cihaz çalıştırılır, alçak/yüksek basınç, akım çekişi ve giriş voltajı izlenir.
  • Kompresör %100 devredeyken voltaj ölçümü yapılır.
  • Delta-T (çıkış-dönüş su sıcaklığı farkı) kontrol edilir.
  • Anormal ses, titreşim ve hata kodu olmadığı doğrulanır.

Kompresör Neden Arızalanır? Kök Neden Analizi

Yeni kompresörün ömrü, eski kompresörü öldüren nedenin bulunup bulunmadığına bağlıdır.

Kök NedenNasıl ÖldürürÖnlem
Voltaj problemiDüşük voltajda yüksek akım, sargı ısınmasıRegülatör, kablo kesiti kontrolü, şebeke ölçümü
Sıvı dönüşü (liquid slugging)Sıvı sıkıştırılamaz; mekanik kırılmaDoğru şarj, genleşme valfi kontrolü, krank ısıtıcı
Yetersiz gaz şarjıKompresör soğuyamaz, aşırı ısınırKaçak testi + tam şarj
Sistemde nemAsit oluşur, sargı izolasyonunu yerDoğru vakum + yeni kurutucu filtre
Kirli batarya / fan arızasıYüksek basınç, sürekli aşırı yükPeriyodik temizlik, fan kontrolü
Su tarafı tıkanıklığıIsı atılamaz, basınç yükselirTesisat filtresi, plakalı eşanjör temizliği
Kısa çevrim (short cycling)Sık kalkış, aşırı yıpranmaDoğru kapasite seçimi, akümülasyon tankı
Önceki burnout artığıAsit ve karbon yeni kompresöre taşınırDevre temizliği (flushing) + burnout filtresi
Yanlış faz sırasıTers dönüş, kalıcı hasarDevreye almadan önce faz kontrolü

Sık Yapılan Hatalar

HataSonucu
Kurutucu filtreyi değiştirmemekNem ve kirlilik yeni kompresöre taşınır
Yetersiz vakum çekmekNem kalır, asit oluşur, sargı yanar
Azotsuz lehim yapmakBoru içinde oksit; genleşme valfi ve kılcal tıkanır
Şarjı teraziyle değil tahminle yapmakEksik veya fazla şarj; her ikisi de kompresörü öldürür
Kök nedeni araştırmamakYeni kompresör de kısa sürede arızalanır
Burnout sonrası devreyi temizlememekAsit kalıntısı yeni sargıyı yer
Eski titreşim takozlarını kullanmakTitreşim, gürültü, boru yorulması ve çatlak
Faz sırasını kontrol etmemekTers dönüş, anında hasar
Kompresör tıpalarını erken açmakYağ atmosferik nemi emer
R290 sisteminde geri kazanım yapmadan lehimParlama/patlama riski

Değiştirmek mi, Cihazı Yenilemek mi?

Kompresör, ısı pompasının en pahalı bileşenidir. Karar verirken şunlara bakın:

• Cihaz garanti kapsamında mı? Kapsamdaysa değişim yetkili servis tarafından yapılır.
  • Cihazın yaşı ne? 12-15 yılı geçmiş bir cihazda kompresör maliyeti, yeni cihaz fiyatının önemli bir kısmına ulaşabilir.
  • Başka bileşenler de yorulmuş mu? Fan, kart, eşanjör ve pompa durumu birlikte değerlendirilmelidir.
  • Burnout yaşanmış mı? Ağır bir yanma sonrası devre temizliği maliyeti işçiliği ciddi şekilde artırır.
  • Gaz tipi güncel mi? Eski nesil akışkan kullanan bir cihazda, mevzuat riski nedeniyle yenileme daha mantıklı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kompresör değişimini kendim yapabilir miyim?
Hayır. İşlem soğutucu akışkan geri kazanımı, sert lehim, vakum ve yüksek gerilim içerir. R290 gazlı cihazlarda ayrıca yanıcı akışkan söz konusudur. Sertifikalı soğutma teknisyeni gerektirir.

Kompresör arızasını nasıl anlarım?
Sargı direnci ölçümü ve gövdeye izolasyon (megger) testi kesin sonuç verir. Bu testlerden önce mutlaka voltaj, filtre, fan ve basınç kontrolleri yapılmalıdır.

Kurutucu filtreyi değiştirmek zorunlu mu?
Evet. Her kompresör değişiminde yeni filtre takılır. Bu, tartışmaya açık bir uygulama değildir.

Vakum neden bu kadar önemli?
Sistemdeki nemi atmanın tek yoludur. Kalan nem, akışkan ve yağ ile birleşerek asit oluşturur ve yeni kompresörün sargı izolasyonunu bozar.

Lehim sırasında neden azot verilir?
Isı ile boru iç yüzeyinde oluşan oksit tabakasını önlemek için. Bu kalıntı sistemde dolaşarak genleşme valfini ve dar geçitleri tıkar.

Yeni kompresör taktık, kısa sürede yine bozuldu. Neden?
Neredeyse her zaman kök neden bulunmamıştır. En sık nedenler: voltaj problemi devam ediyor, önceki burnout artıkları temizlenmemiş, vakum yetersiz yapılmış, kurutucu filtre değiştirilmemiş veya şarj miktarı yanlış.

Faz sırası neden önemli?
Yanlış faz sırası kompresörün ters yönde çalışmasına yol açar ve kısa sürede kalıcı mekanik hasar oluşur.

Muadil kompresör kullanabilir miyim?
Önerilmez. Kapasite, gaz tipi, voltaj ve inverter sürücü uyumu birebir eşleşmelidir. Uyumsuz kompresör hem performans kaybı hem kart arızası yaratabilir.

R290 gazlı cihazda ne değişiyor?
Propan yanıcı bir gazdır. Geri kazanım tamamlanmadan ve azotla süpürme yapılmadan asla lehim yapılmaz; ortam havalandırılır, ateşleme kaynağı bulundurulmaz ve patlamaya karşı korumalı ekipman kullanılır.

Kaynaklar:
Soğutma sistemlerinde kompresör değişimi genel servis uygulama esasları
EN 378 — Soğutma sistemleri ve ısı pompaları, güvenlik ve çevre gereklilikleri
IEC 60335-2-40 — Elektrikli ısı pompaları, klimalar ve nem alıcılar için güvenlik standardı
R290 (A3 sınıfı yanıcı akışkan) ile çalışmada güvenlik protokolleri
F-Gaz mevzuatı — soğutucu akışkan geri kazanımı yükümlülükleri
Üretici teknik dokümantasyonu — model bazlı şarj miktarı, sargı direnci ve tork değerleri için esas alınmalıdır

Geri