Isı Pompası Ve Klima Montajında Bakır Borulama Kuralları

HeatPumppHeatPumpp doğrulanmış bir üyedir.

Yozgatlı
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a94d21fa763c.jpg

Isı pompası ve klima montajı dendi mi akla ilk gelenlerden biri, hatta belki de en önemlisi, o nazik ama bir o kadar da hayati damarlar, yani bakır borular oluyor. Düşünsenize, sistemin can suyu, soğutucu akışkan o incecik boruların içinden akıp gidiyor… Hata kabul etmez bir iş bu, vallahi billahi. Senelerimi verdim bu sektörde, gazeteci refleksiyle her detayı kurcaladım, her ustanın elini izledim, "neden böyle?" diye sormaktan dilimde tüy bitti. Şimdi dönüp bakıyorum da, o "nedenler" aslında birer altın kuralmış meğer.

Boruların bükülmesi meselesi başlı başına bir sanat, bir ustalık işi. Öyle rastgele, kaba kuvvetle bükmeye kalkarsan, içinden geçen akışkanın yolunu tıkarsın, kılcal damarlarda pıhtı oluşması gibi bir şey bu. Akışkanın rahatça dolaşması lazım ki verim düşmesin, sistem zorlanmasın. Kimi zaman görüyorum, ustalarımız boru bükme yayları, hidrolik bükme aletleri kullanıyor… İşte bu, olması gereken. Aksi takdirde, boru iç çapı daralır, duvar kalınlığı zayıflar, hatta çatlaklar oluşur, sonra gelsin kaçaklar, gitsin performans… Kim ister ki böyle bir durumla karşılaşmayı, değil mi?

Kaynak işlemleri… Ah, kaynak işlemleri! Bu da ayrı bir mevzu. O kadar hassas ki… Azot gazı basarak kaynak yapılması gerektiği söylenir hep, ama neden? İşte o "neden" çok mühim. Bakır boru yüksek sıcaklıkta oksijenle temas ettiğinde, içinde oksit tabakası oluşur. Bu oksitler pul pul dökülüp sistemin kalbine, kompresöre ulaşırsa, vay haline… Resmen sistemin ömrünü kısaltırsın, hem de kendi ellerinle. Azot gazı, kaynak sırasında boru içindeki oksijeni dışarı atarak bu oksit oluşumunu engeller. Tertemiz, pürüzsüz bir iç yüzey… İşte bu, işin sırrı.

Boruların yalıtımı da öyle basite alınacak bir konu değil. Dış ünite ile iç ünite arasındaki o mesafede, sıcaklık farkının minimumda tutulması gerekiyor. Yalıtımsız borular, yazın yoğuşma yapar, kışın ısı kaybına neden olur. Duvarlar nemlenir, mantar oluşur, enerji faturası kabarır… Hem estetik açıdan kötü bir görüntü, hem de sistem verimsizleşir. Kaliteli, uygun kalınlıkta bir yalıtım malzemesi kullanmak, boruları dış etkenlerden korumak, yoğuşmayı önlemek… Bunlar, sistemin uzun ömürlü ve verimli çalışmasının olmazsa olmazları.

Boruların çap seçimi de var tabii. Sistemin kapasitesine göre doğru çapta boru kullanmak, akışkanın doğru hızda ve miktarda dolaşmasını sağlar. Küçük çaplı boru kullanırsan, akışkanın hızı artar, basınç kaybı yükselir, sistem zorlanır. Büyük çaplı boru kullanırsan, akışkan yavaşlar, bu da verimi düşürür… Her şeyin bir dengesi var bu işte, ince hesaplar, mühendislik bilgisi… Tecrübeli bir ustanın gözü, eli, bu ince ayarları hemen fark eder, bilir neyin ne kadar olması gerektiğini.

Boruların sabitlenmesi, desteklenmesi… Titreşimi önlemek, boruların sarkmasını engellemek, dış etkenlere karşı korumak için düzgün aralıklarla kelepçelenmesi, askılarla desteklenmesi şart. Özellikle uzun mesafelerde, boruların kendi ağırlıklarıyla sarkıp deforme olmasını engellemek, dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumak… Bunlar, montajın sağlamlığı ve estetiği açısından önemli detaylar. Yoksa zamanla borularda deformasyonlar, gerilmeler oluşur, sonra gelsin çatlaklar, gitsin kaçaklar… İnsan eli değmiş gibi derken, işte tam da bu titizlikten bahsediyorum ben.

Geri