Sabahın körü. Kahveni alıyorsun, gözlerini ovuşturuyorsun ve aklında tek bir şey var: "Bu katı yakıtlı kazanla bugün barış yapacak mıyız?" İnşallah. Ama önce... Temizlik! Ah bu kazanlar, sanki kendi başlarına birer canlı organizma. Sanki "Beni temizlemezsen ben de seni ısıtmam" diyorlar. Bakalım nasıl başlayacağız? Önce bir kontrol et bakalım. Hava akışı iyi mi, borular tıkalı mı, kül kutusu dolmuş mu? Birkaç parça ekipman al eline ve...
"Tamam" dedin kendi kendine, "Bu iş bir günde biter mi?" Tabii ki bitmez, çünkü işin içinde detaylar var. Detaylar da şeytanın ta kendisi derler. Kazanın su seviyesini kontrol ettin mi? Su seviyesi doğru değilse kazan, "Ben çalışmam kardeşim" diye tutturur. Su seviyesi tamam mı? O zaman geçelim ateşleme sistemine. Bu sistem, kazanın kalbi gibi. Ateşleme yapmadı mı, ısınma hayal olur. Ateşleme sorunlu mu? Söndür, temizle, tekrar...
"Kül kutusunu boşaltmak da neyin nesi?" diye sorarsan, anlatayım. Kül kutusu tıka basa dolarsa, o güzelim ısıyı nasıl alacaksın ki? Kül kutusu dolu, ısı dışarı çıkmak istiyor ama nereye? Boşalt şu kül kutusunu, bir rahatlasın bakalım. Temizlik tamam mı? Şimdi bir de güvenlik valflerini kontrol edelim. Çalışıyor mu, tıkanmış mı, bir sıkıntı var mı? Varsa, hemen bir uzmana göster. "Aman ne olacak" deme, çünkü...
Evet, bakımlar tamam gibi. Birazdan kazanı çalıştıracağız. Duyuyor musun? O hafif mırıltı, "Evet, hazırız" diyor. Kazan çalışırken bir süre gözle kontrol et. Her şey yolunda mı, sesler normal mi? Bir terslik var mı, yok mu? Bazen hissetmek de önemli, deneyimle sabit. Kendi kazanının doktoru olacaksın, başka yolu yok.
Sonunda, "Tamamdır, bu iş bitti" dedin. Ama unutma! Bu bakım rutin bir iş, her zaman dikkat etmelisin. Kazan sana "Ben işimi yaptım, hadi sen de yap" dercesine bakıyor. Haydi bakalım, bir sonraki bakımda görüşürüz!