Kış ayları yaklaşırken aklımızda hep aynı soru: "Bu ay kombi faturasını nasıl düşük tutabilirim?" Herkesin dilinde, ama kimse tam cevabını veremiyor. Çünkü, kombinin aylık fatura tutarı, evin büyüklüğünden, binanın yalıtımına, hatta kişisel konfor anlayışınıza kadar birçok faktöre bağlı. Yani, bu işin formülü yok. Ama bir iki tüyo verelim: Termostat ayarıyla biraz oynayın, bakalım nasıl hissediyorsunuz...
Evdeki yaşam tarzınız, kombi faturanızı doğrudan etkileyen unsurlardan biri. Tüm gün evde misiniz, yoksa yalnızca akşamları mı kullanıyorsunuz? "Eee, fark eder mi?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, eder. Evde geçirilen süre arttıkça, kombi de daha fazla çalışıyor ve haliyle fatura kabarıyor. Yani, eve geldiğinizde kombiyi açmak mı, yoksa tüm gün düşük ayarda bırakmak mı daha mantıklı? İşte, bu sorunun cevabı sizin alışkanlıklarınızda saklı.
Kombi türü de bütçenizi yakından ilgilendiriyor. Yoğuşmalı mı, konvansiyonel mi? "Bunun ne önemi var?" demeyin. Yoğuşmalı kombiler, daha yüksek verimlilikle çalışarak uzun vadede tasarruf sağlar. Başlangıçta biraz daha pahalı olabilirler, ancak enerji faturalarınızı düşürür. Yani, uzun vadede cüzdanınıza dost.
Bir diğer önemli faktör de yalıtım. İyi bir yalıtım, enerji kaybının önüne geçer ve kombinizin daha az çalışmasını sağlar. Dikkat edin; çatıda, duvarlarda veya pencerelerde kaçaklar varsa, sıcaklık hızla kaçacaktır. "Abi, yalıtım ne kadar önemli olabilir ki?" demeyin, önemlidir. Ufak bir yatırımla, büyük tasarruf...
Kombiyi açıp kapamak yerine, sabit bir sıcaklıkta tutmak daha mı iyi dersiniz? İşte, bu da bir diğer strateji. Özellikle geceleri kombiyi kapatmak yerine, düşük bir ayarda çalıştırmak daha verimli olabilir. "Ama biz kapatınca tasarruf ediyoruz," diyenler, belki de yanılıyor olabilir. Kombinin sürekli çalışıp durması, daha fazla enerji harcamasına sebep olabilir. Bir düşünün, denemeye değer.