Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır? Adım Adım Uygulama, Basınç Ayarı ve Sık Yapılan Hatalar

Nevruz BağcıNevruz Bağcı doğrulanmış bir üyedir.

Tekniker
Yönetici
Yönetici
Denetimci
modern-kitchen-island-2023-11-27-05-25-33-utc_(1).jpg.webp

Kısa ve Net Cevap

• İdeal kombi basıncı: 1 ile 2 bar arasıdır. 2 barın üzerindeyse fazla suyun tahliye edilmesi gerekir.
  • Boşaltma vanası nerede: Genellikle kombinin alt kısmında bulunur; modele göre konumu değişebilir.
  • Vana yönü: Açmak için saat yönünün tersine çevrilir.
  • İki yöntem var: Kombinin kendi tahliye vanasından veya en alt kattaki/banyodaki petekten boşaltmak.
  • En kritik güvenlik adımı: Kombiyi kapatın, elektriğini kesin, doğalgaz vanasını kapatın ve sistem tamamen soğuyana kadar bekleyin. Sıcak su ciddi yanık riski taşır.
  • İşlem sonrası: Vanayı kapatın, gerekiyorsa su ekleyin, peteklerin havasını alın ve basıncı 1-2 bar aralığına getirin.

Kombi Suyu Neden Boşaltılır?

Dört temel durumda kombi suyunun boşaltılması gerekir:

DurumNeden Gerekli
BakımEşanjör, pompa veya tesisat müdahalesi öncesi
ArızaParça değişimi veya kaçak onarımı
Basınç problemiSistem basıncı 2 barın üzerine çıktığında
Don riskiUzun süre kullanılmayacak, ısıtılmayan bir mekânda donma tehlikesi varsa

Don riski senaryosu: Kombinizi uzun süre kullanmayacaksanız ve donma riski varsa, tesisatın zarar görmemesi için suyun kontrollü şekilde boşaltılması önerilir. Böylece boruların ve kombi iç aksamının donarak hasar görmesi engellenir.

Ancak burada önemli bir uyarı var: Boş bırakılan bir tesisat, içine giren hava nedeniyle içeriden korozyona uğrar. Yazlık, dağ evi veya uzun süre kapalı kalacak konutlarda genellikle daha iyi bir alternatif, sistemi boşaltmak yerine uygun oranda antifriz eklemektir. Bu, hem donmayı önler hem tesisatı korozyondan korur. Karar vermeden önce bir tesisatçıya danışın.

Kombi Bar Ayarı Kaç Olmalı?

Kombinizin su seviyesinin uygun olup olmadığını belirlemek için önce basınç göstergesini (manometre) kontrol edin.

Basınç DeğeriDurumYapılacak
1 – 2 barİdeal aralıkMüdahale gerekmez
2 bar üzeriYüksek basınçFazla su tahliye edilmeli
1 bar altıDüşük basınçSisteme su takviyesi yapılmalı

Not: Basıncı sistem soğukken okuyun. Sıcak sistemde basınç doğal olarak yükselir; sıcakken 2 barı biraz aşan bir değer, soğuduğunda normale dönebilir.

Hazırlık: İşleme Başlamadan Önce

Gerekli malzemeler:

• Uygun çapta hortum
  • Suyu toplayacak kap veya kova
  • Bez (etrafa sıçrayan suyu temizlemek için)
  • Kelepçe (hortumun vanadan çıkmaması için — önerilir)

Güvenlik adımları (sırayla):

• 1. Kombiyi kapatın.
  • 2. Elektrik bağlantısını kesin. Fişi çekin veya sigortayı indirin.
  • 3. Doğalgaz vanasını kapatın. Kaynak yazıda geçmiyor ancak su tesisatına müdahale öncesi standart bir güvenlik adımıdır.
  • 4. Sistemin tamamen soğumasını bekleyin. Bu adım atlanmamalı — tesisat suyu 60-80°C'ye kadar çıkabilir ve ciddi yanık riski oluşturur.
  • 5. Tahliye vanasını bulun ve çalışır durumda olduğunu kontrol edin.
  • 6. Su besleme (dolum) musluğunun kapalı olduğundan emin olun. Açık kalırsa sistem boşalırken sürekli su almaya devam eder.

Yöntem 1: Kombiden Su Boşaltma

Adım 1 — Tahliye vanasını bulun

Kombi su boşaltma vanası genellikle kombinin alt kısmında yer alır. Ancak farklı kombi modellerinde konumu değişiklik gösterebilir. Modelinizin kullanım kılavuzuna bakmanız en sağlıklısıdır.

Adım 2 — Hortumu bağlayın

Hortumun bir ucunu kombinin altındaki tahliye vanasına bağlayın. Diğer ucunu suyu toplayacak kabın içine yerleştirin. Bu, suyun kontrollü şekilde akmasını sağlar ve etrafın ıslanmasını önler.

Adım 3 — Vanayı açın

Tahliye vanasını saat yönünün tersine çevirerek açın. Su, hortum aracılığıyla boşalmaya başlayacaktır.

Adım 4 — Basıncı takip edin

Amacınız sadece fazla suyu atmaksa, manometreyi izleyin ve istenen basınca ulaşınca vanayı kapatın. Sistemi tamamen boşaltmak istiyorsanız akış durana kadar bekleyin.

Adım 5 — Vanayı kapatın

İşlem tamamlandıktan sonra tahliye vanasını kapatmayı unutmayın. Bu, en sık atlanan adımlardan biridir.

Adım 6 — Temizlik ve kontrol

Etrafa sıçrayan suyu bezle temizleyin. Ardından kombinin su basıncını kontrol edin ve gerekirse yeniden su doldurarak basıncı ideal seviyeye getirin.

Yöntem 2: Petekten Su Boşaltma

Fazla suyun tahliyesi için ikinci yol, radyatörden (petekten) boşaltmaktır.

Nereden boşaltılır? Tesisat suyu genellikle sistemin en düşük noktasında bulunan bir tahliye vanasından veya banyodaki en alttaki petekten boşaltılır.

Uygulama:

• Sistemin tamamen soğumasını bekleyin ve kombiyi kapatın.
  • Tahliye vanası mevcutsa hortum bağlayın ve suyu kontrollü şekilde tahliye edin.
  • Su basıncını dikkatle takip edin ve yalnızca gerektiği kadar su boşaltın.
  • Vanaları kapatın.
  • Sistem yeniden çalıştırılmadan önce su seviyesini kontrol edin.
  • Gerekirse eksilen suyu ekleyin.
  • Peteklerde hava alma işlemi yapın — sistemin dengeli çalışması için şart.

Neden en alt kat? Su yer çekimiyle aşağı toplandığı için tesisatın en alçak noktası, boşaltma için en verimli noktadır. En üst kattaki bir petekten boşaltma yaparsanız alt kattaki su tahliye olmaz.

İşlem Sonrası: Doldurma ve Hava Alma

Bu aşama, boşaltma kadar önemlidir. Atlanırsa kombi çalışmaz veya hatalı çalışır.

• 1. Tüm tahliye vanalarının kapalı olduğunu doğrulayın.
  • 2. Su besleme (dolum) musluğunu yavaşça açın. Hızlı doldurmak sisteme hava hapseder.
  • 3. Manometreyi izleyerek 1,5 bar civarına getirin.
  • 4. Dolum musluğunu kapatın.
  • 5. Peteklerin havasını alın. En alt kattan başlayıp yukarı doğru ilerleyin. Purjör anahtarıyla, su gelene kadar hava tahliye edin.
  • 6. Hava alma sonrası basınç düşer. Tekrar kontrol edin ve gerekirse 1-2 bar aralığına tamamlayın.
  • 7. Elektriği ve gazı açın, kombiyi çalıştırın.
  • 8. Sistem ısındıktan sonra basıncı tekrar kontrol edin.

Hava alma neden şart? Tesisatta kalan hava, radyatörlerin üst kısmının soğuk kalmasına, sirkülasyon pompasının zorlanmasına ve gurultu/şırıltı sesine yol açar.

Sık Yapılan Hatalar

HataSonucuDoğrusu
Sistem sıcakken boşaltmakCiddi yanık riskiTamamen soğumasını bekleyin
Elektriği kesmemekElektrik çarpması ve pompanın kuru çalışması riskiFişi çekin veya sigortayı indirin
Dolum musluğunu kapatmadan boşaltmakSistem sürekli su alır, işlem bitmezDolum musluğunun kapalı olduğunu doğrulayın
Hortum bağlamadan vanayı açmakEtrafa su yayılır, zemin ve elektrik aksamı zarar görürMutlaka hortum ve toplama kabı kullanın
Tahliye vanasını kapatmayı unutmakSistem sürekli su kaybeder, basınç düşerİşlem sonrası vanayı kontrol edin
Hava almayı atlamakRadyatörler ısınmaz, pompa zorlanır, ses yaparAlt kattan üst kata doğru purjör yapın
Basıncı aşırı yükseltmekEmniyet ventili su atar1-2 bar aralığında kalın
Üst kattaki petekten boşaltmaya çalışmakAlt kattaki su tahliye olmazSistemin en alçak noktasını kullanın
Don için sistemi tamamen boşaltmakBoş tesisat içeriden paslanırAntifriz alternatifini değerlendirin

Ne Zaman Servis Çağırmalısınız?

• Tahliye vanasını bulamıyorsanız veya vana sıkışmışsa
  • Vanayı kapattığınız halde su damlaması devam ediyorsa
  • Basınç sürekli düşüyorsa — tesisatta gizli bir kaçak olabilir
  • Basınç sürekli yükseliyorsa — genleşme tankı arızalı veya eşanjörde iç kaçak olabilir
  • Hava almaya rağmen radyatörler ısınmıyorsa
  • Kombi hata kodu veriyorsa
  • İşlem sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız — profesyonel destek alınması önerilir

Sıkça Sorulan Sorular

Kombi suyu neden boşaltılır?
Bakım, arıza, basınç problemi veya donma riski durumlarında. Uzun süre kullanılmayacak ve don riski bulunan konutlarda tesisatın zarar görmemesi için boşaltılması önerilir.

Kombi kaç bar olmalı?
İdeal su basıncı genellikle 1 ile 2 bar arasındadır. Bu aralığın üzerindeyse fazla suyun tahliye edilmesi gerekebilir.

Kombi su boşaltma vanası nerede?
Genellikle kombinin alt kısmında yer alır. Ancak farklı modellerde konumu değişiklik gösterebilir; kullanım kılavuzunuza bakın.

Tahliye vanası hangi yöne çevrilir?
Açmak için saat yönünün tersine çevrilir.

Fazla suyu nasıl atarım?
İki yol var: Kombinin kendi tahliye vanasından veya radyatörden (genellikle sistemin en düşük noktasındaki vanadan ya da banyodaki en alttaki petekten) boşaltmak.

Boşaltma sırasında kombiyi kapatmalı mıyım?
Evet. Güvenlik için kombiyi kapatın, elektrik bağlantısını kesin ve sistemin tamamen soğumasını bekleyin. Doğalgaz vanasının da kapatılması önerilir.

İşlem sonrası ne yapmalıyım?
Tahliye vanasını kapatın, sıçrayan suyu temizleyin, basıncı kontrol edin, gerekirse su ekleyin ve peteklerin havasını alın.

Su neden sıcak gelebilir?
Tesisat suyu ısıtma sisteminde dolaştığı için yüksek sıcaklıkta olabilir. Bu nedenle sistemin tamamen soğuması beklenmeli ve işlem sırasında dikkatli olunmalıdır.

Don riskine karşı suyu boşaltmak yeterli mi?
Boşaltmak donmayı önler, ancak boş kalan tesisat içeriden korozyona uğrayabilir. Uzun süreli kapalı kalacak konutlarda uygun oranda antifriz kullanmak genellikle daha iyi bir çözümdür. Karar öncesi tesisatçıya danışın.

Bu işlemi kendim yapabilir miyim?
Basınç düşürme gibi basit işlemler dikkatli şekilde yapılabilir. Ancak işlem sırasında sorun yaşarsanız, vanayı bulamazsanız veya basınç sorunu tekrarlıyorsa profesyonel destek alınması önerilir.

Kaynak:
Airfel — "Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?", 26 Şubat 2025
Kombi kullanım kılavuzları — model bazlı tahliye vanası konumu ve basınç değerleri için esas alınmalıdır
Isıtma tesisatında doldurma, boşaltma ve hava alma genel uygulama esasları

Geri