LG Isı Pompası Sesli Çalışıyor Ne Yapılmalı?
Yahu şu LG ısı pompaları bazen öyle bir ses yapar ki, dersin içeride sanayi tipi bir matkap çalışıyor. Hani yeni taktırdın, oh mis gibi ısınacağız diye sevinirken bir de bakmışsın, evin içinde mini bir konser var, ama davul zurna değil, kompresör gürültüsü... İlk başta insan anlam veremiyor, "Acaba normal mi bu?" diye düşünmeden edemiyor. Ama yok abi, normal değil öyle vızır vızır çalışması, hele ki yeni nesil inverter sistemlerde.
Şimdi gelelim bu gürültünün potansiyel kaynağına. En basitinden başlayacak olursak, montaj hatası dediğimiz o meşhur durum var. Hani duvarla cihaz arasına düzgün bir titreşim takozu konulmamışsa, veya borular duvara temas ediyorsa, o zaman sesin yankılanması kaçınılmaz olur. Bazen de oluyor işte, ustalarımız acele ediyor sanırım, gözden kaçıyor böyle ufak detaylar ama o ufak detaylar evin huzurunu kaçırmaya yetiyor. Vallahi billahi, bir titreşim takozu nelere kadir olabiliyor...
Peki ya iç ünite? O da bazen garip sesler çıkarabiliyor. Fan motoru yatağında bir problem mi var, yoksa pervanelerde bir dengesizlik mi söz konusu? Özellikle düşük devirlerde bile rahatsız edici bir uğultu geliyorsa, orada bir mekanik sürtünme ihtimali yüksek. Hani şöyle bir dokunursun cihaza, titremesi bile farklı gelir insana. Sanki içeride bir şey birbirine sürtünüyor gibi...
Dış ünite tarafına geçelim şimdi. Orası zaten başlı başına bir mevzu. Kompresörün kendisi, çalışma prensibi gereği belli bir ses seviyesine sahiptir evet, ama bu seviye rahatsız edici boyutlara ulaştığında bir sorun var demektir. Akışkan basınçları yüksek mi geliyor, yoksa kompresör yataklarında bir aşınma mı başladı? Bazen de oluyor işte, gaz şarjı fazla veya eksik olduğunda kompresör zorlanıyor, o da ses olarak geri dönüyor bize. Hani o meşhur "gaz ayarı" dediğimiz olay var ya...
Bir de tabii defrost modu var. Özellikle kış aylarında, dış ünite üzerinde buzlanma meydana geldiğinde cihaz kendini eritme moduna alır. Bu esnada çıkan buharlaşma ve genleşme sesleri normal kabul edilebilir, ancak bu sesler de anormal bir seviyeye ulaşıyorsa, veya defrost süresi çok uzuyorsa... Orada bir sensör hatası veya genleşme valfi sorunu olabilir. Yani her buzlanma sesi normal değildir, onu demek istiyorum.
Gelelim çözüm önerilerine. İlk olarak, cihazın garanti kapsamında olup olmadığını kontrol etmek şart. Eğer öyleyse, yetkili servisi çağırmaktan başka çaren yok. Kendin kurcalamaya kalkışırsan, garantiyi iptal etme riskiyle karşı karşıya kalırsın, sonra vay efendim ben ne yaptım dersin. Hani o meşhur "yetkili servis" olayı var ya...
Eğer garanti dışıysa veya servis gelene kadar bir fikir edinmek istiyorsan, ilk kontrol noktası dış ünitenin zemine veya duvara nasıl sabitlendiği. Titreşim takozları yerinde mi, gevşek mi? Bazen sadece gevşeyen bir cıvata bile tüm o gürültünün sorumlusu olabiliyor. Bir de tabii, dış ünitenin etrafında sesin yankılanmasına neden olabilecek bir engel var mı, ona da bakmak lazım.
İç ünite için ise, filtreleri kontrol etmekle başla. Tıkalı filtreler hava akışını engeller, bu da fan motorunun daha fazla zorlanmasına ve dolayısıyla daha fazla ses çıkarmasına neden olabilir. Sonra fan kanatçıklarında biriken tozları temizlemek de işe yarayabilir. Bazen o küçücük toz birikintileri bile dengesizliğe yol açıp garip sesler çıkarabiliyor...
Sonuç olarak, LG ısı pompanızın sesli çalışması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Önemli olan, sorunu doğru tespit etmek ve buna göre hareket etmek. Unutmayın, bazen en basit çözüm, en büyük sorunu ortadan kaldırır. Ama bazen de... Neyse, siz yine de profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin derim. Evdeki huzur, her şeyden önemli abi.