Geçen gün bir arkadaşım, "Ya, bu Mitsubishi Electric ısı pompası keşif formunu nasıl dolduracağım?" diye sordu. İlk başta biraz duraksadım, çünkü genelde böyle teknik konulara pek girmem. Ama sonra düşündüm ki, aslında bu form meselesi o kadar da karmaşık değil. Hani oturup bir kahve içip de rahatça konuşuruz ya, işte öyle bir şey... Formu doldururken dikkat edilecek bir iki püf noktası var, ama gözün korkmasın; her şey gayet basit.
Öncelikle, formu alıyorsun önüne, bir bakıyorsun; aman Allahım ne kadar çok kutucuk, ne kadar çok satır! Ama sakin, derin bir nefes al. Her şey sırayla, acele yok. İlk olarak, formda kişisel bilgilerini dolduruyorsun, işte adın, soyadın, telefonun falan. Bu kısmı zaten güne başlarken kahveni yapar gibi kolay. Sonra biraz daha detaya iniyoruz, ama panik yok...
Şimdi olayın teknik kısmına geliyoruz. Evinin ya da iş yerinin metrekare bilgisi lazım, çünkü ısı pompasının ne kadar kapasiteye sahip olması gerektiğini bu belirliyor. Diyelim ki metrekareyi bilmiyorsun, o zaman ölçüver bir zahmet. Ya da en kötü ihtimalle, eski bir faturaya bak, orada yazar. Hani diyorsun ya, "Ben teknik işlerden pek anlamam." İşte burada biraz iş başa düşüyor, ama merak etme, her şey yolunda.
Bağlantı noktaları ve boru sistemi gibi konulara da biraz dikkat etmek gerekiyor. Burada da işin uzmanından yardım alabilirsin, çünkü bazen bir şeyleri yanlış anlamak mümkün. Araç gereç, işin ehli birinin eline geçti mi, işler daha da kolaylaşıyor. Yani, vallahi billahi, bu kısmı da hallettik mi geriye pek bir şey kalmıyor.
En son, formu kontrol et, yanlış bir şey olmasın. Doldururken atladığın bir şey var mı, ona bak. Bir de işin sonunda, formu teslim etmeden önce bir kere daha gözden geçir. Emin ol, bu işin sonunda ferah bir nefes alacaksın. Yani düşün, bütün bu çabaların sonunda o ısı pompası kurulduğunda sıcacık bir ortam seni bekliyor olacak.