Mitsubishi Electric Isı Pompası L9 Hatası Alıyorum

Yuso23

Yozgatlı
Yönetici
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8cf72f391f6.jpg

Düşünsene, kışın en ayazında, dışarıda kar fırtınası koparken, sen evinde sıcacık kahveni yudumluyorsun... Tam da o sırada, sevgili Mitsubishi Electric ısı pompan, evin konfor kalesi, birden bire "L9" diye bir hata koduyla karşında beliriyor. İşte o an, sanki buz gibi bir el kalbine dokunuyor, vallahi billahi o an dünyanın en çaresiz insanı oluyorsun. Hani dersin ya, "Şimdi yandık!" İşte öyle bir an...

O L9 kodu, öyle basit bir uyarı ışığı değil, inan bana. O, adeta sistemin kalbinin sıkıştığının, içindeki bir damarın tıkandığının fısıltısı. Genellikle soğutucu akışkan basıncında anormal bir düşüşü veya bir sızıntıyı işaret eder bu. Yani, ısı pompanın can damarı, sıcaklığı evine taşıyan o sihirli sıvı... O olmadan ne ısıtma ne soğutma, hiçbir şey yok.

Peki şimdi ne yapmalı? Paniklemek mi? Asla! Unutma, her sorunun bir çözümü vardır, yeter ki doğru adımları at. İlk aklına gelen, "Hemen servisi arayayım!" olabilir, ki doğru bir düşünce. Ama öncesinde, kendi çapında yapabileceğin birkaç kontrol var, hani derler ya, "Önce bir kendi gözünle bak."

Şimdi bir düşünelim, en son ne zaman bakım yaptırdın? Filtreleri kontrol ettin mi mesela? Bazen en basit şeyler, en büyük sorunlara yol açar. Tıkanmış bir filtre, sistemin hava akışını kısıtlar, bu da iç basınç dengesini alt üst edebilir. Sanki bir insan nefes alamıyormuş gibi düşün, ne kadar zorlanır değil mi? Isı pompan da öyle işte.

Ya da belki, dış üniteye bir şeyler mi çarptı? Bir dal parçası, bir taş... Hadi canım, deme sakın! Ama olur mu olur, dış ünite, malum, dışarıda ve her türlü darbeye açık. O dış ünite, sistemin akciğerleri gibi, oradan aldığı havayı işler, ısıtır ya da soğutur. Orada bir hasar, tüm sistemi etkileyebilir, basınç düşüşüne neden olabilir.

Sakın ha, kendi kendine "Ben hallederim!" diye düşünme, özellikle soğutucu akışkanla ilgili konularda. Bu işler öyle basit değil, tehlikeli olabilir. Kimyasallarla uğraşıyorsun, basınçlı sistemlerle. Uzmanlık gerektiren bir durum. Hani ameliyatı kendi kendine yapmaya kalkışmak gibi bir şey, abi ya, yapma etme!

İşte tam da bu noktada, o deneyimli servis elemanının bilgisi, tecrübesi devreye giriyor. O, elindeki özel cihazlarla, sistemin nabzını tutar, röntgenini çeker. Nerede bir sızıntı var, nerede bir tıkanıklık, hop diye bulur. Sanki bir dedektif gibi, olayın ardındaki gerçeği ortaya çıkarır.

Unutma, L9 hatası sadece bir semptom. Asıl sorun, o semptomun ardındaki neden. Belki basit bir bağlantı gevşekliği, belki daha ciddi bir kompresör arızası... Her ne olursa olsun, doğru teşhis ve doğru müdahale, ısı pompanın ömrünü uzatır, seni de kışın ortasında soğukta kalmaktan kurtarır. O yüzden, bu tür durumlarda, profesyonel yardım almak en doğrusu, en garantilisi.

Geri