NIBE ısı pompası denince aklıma ilk gelen şey, soğuk kış günlerinde evdeki huzuru hissetmek. Hani dışarısı buz gibidir ama evde sıcacık bir kahveyle oturursun ya... İşte tam da o an. Ama tabii ki her güzel şeyin bir bedeli var. Elektrik faturası! Peki, gerçekten ne kadar elektrik tüketiyor bu NIBE ısı pompaları? İşin aslı, bu sorunun yanıtı biraz karmaşık. Çünkü tüketim, birçok faktöre bağlı: evin büyüklüğü, izolasyon durumu, hava durumu... Hepsinin bir araya gelmesiyle ortaya bir tablo çıkıyor.
Bir düşünelim, evde oturuyorsunuz ve dışarısı karla kaplı. Isı pompası tüm gün çalışıyor. Kaç kilovat harcar acaba? Ortalama bir evde, aylık elektrik tüketimi 200 ila 600 kWh arasında olabilir. Evet, biraz geniş bir aralık ama işin doğası bu. Her ev farklı, her aile farklı. Dolayısıyla tüketim de kişiye özel diyebiliriz. Ama merak etmeyin, bu kadar elektriği yakmak her zaman büyük bir fatura demek değil. Doğru ayarlamalarla tasarruf edilebilir.
Bir arkadaşım vardı, sürekli "Elektrik faturam çok yüksek, ne yapacağım?" diye yakınırdı. Ona dedim ki, "Biraz ayarlamalar yap, belki de sorun ısı pompasının sürekli çalışmasındadır." Gerçekten de, programlanabilir termostat kullanarak faturasında ciddi bir düşüş gördü. Yani bazen küçük bir dokunuş büyük farklar yaratabilir. Ama tabii ki bu her ev için geçerli olmayabilir. Evinizin izolasyonu kötüyse, tüketim de artacaktır. Ne de olsa, ısı kaçıyor...
Peki ya bu işin maliyeti? İlk başta düşündüğünüz kadar korkutucu olmayabilir. Isı pompaları, özellikle düşük sıcaklıklarda oldukça verimli çalışır. Hatta çoğu zaman, harcadığınız elektriğin karşılığını fazlasıyla verir. Ama işte burada da yine o meşhur soru devreye giriyor: "Kendime uygun olanı nasıl bulurum?" Cevap basit: İhtiyaçlarınızı iyi analiz edin. Belki de profesyonel bir enerji danışmanıyla görüşmek faydalı olabilir.
Son olarak, bu ısı pompası işine girmeden önce bir yerlerde dursak ve kendi kendimize sorsak: "Gerçekten ihtiyacım var mı?" Bazen en iyi çözüm, en basit olanıdır. Ama şunu da unutmamak lazım ki, konforun bir bedeli var. Ve bu bedel, çoğu zaman ödediğiniz paradan daha fazlası olabilir. Evinizdeki huzur, sıcaklık ve rahatlık... İşte bunlar, bazen bir elektrik faturasıyla ölçülemez.