NIBE Isı Pompasında Alarm 061 Arızası Nasıl Çözülür?

IsıPompaSever

Acemi
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8c07e0082ba.jpg

NIBE ısı pompanızda o meşhur 061 alarmı mı belirdi? Hadi geçmiş olsun. Kaç defa denk geldim bu duruma, inanın bana, artık ezberledim. Öyle aman aman bir şey değil aslında, ama insanı bir afallatıyor, "Eyvah, şimdi ne olacak?" diye düşündürüyor değil mi? Hele bir de kış ortasında yakalandıysanız, vallahi billahi hiç çekilmez.

Bu 061 kodu, NIBE'nin bize "Dış hava sensörüyle aramda bir sorun var, bağlantı kopuk veya sensör bozuk" deme şekli. Yani aslında, ısı pompanız dışarıdaki sıcaklığı doğru düzgün ölçemiyor. E, ölçemeyince de ne yapacağını şaşırıyor tabii, mantıklı.

Şimdi ilk iş, sensörün kendisini bir kontrol etmek lazım. Dış ünitenin üzerinde, çoğu zaman gölgelik bir yerde bulunur bu sensör. Bazen bir kuş yuva yapmaya çalışır, bazen bir böcek koloni kurar, bazen de sadece kirlenir abi... O kablo bağlantılarını bir yokla, gevşek mi, temassızlık mı var?

Bazen de sensörün kendisi bozulmuş olabiliyor, ne yazık ki. Elektronik alet bunlar, ömrü var sonuçta. Eğer kablolar sapasağlamsa, bağlantılar tamamsa, o zaman sensörün direncini ölçmek gerekebilir. Ama durun, bunu kendi başınıza yapmaya kalkmayın sakın, elektrikle şaka olmaz...

Eğer durum buysa, yani sensörün kendisinden şüpheleniyorsanız, yapacağınız en akıllıca şey, yetkili bir servisi aramak. Onlar gelir, sensörü test eder, gerekirse yenisini takar ve sizi bu dertten kurtarır. Vallahi billahi, bazen en iyi çözüm, işi ehline bırakmak.

Bu arada, alarmı sıfırlamayı denediniz mi? NIBE'nin kontrol panelinden alarm menüsüne girip, 061 alarmını seçip sıfırlama seçeneğini bir deneyin. Bazen küçük bir anlık hata olur, sıfırlayınca düzelir... Ama eğer sorun devam ederse, o zaman kök nedenine inmek şart.

Unutmayın, bu alarm sadece bir belirti. Dış hava sensörü, ısı pompanızın verimli çalışması için kritik bir bileşen. Doğru sıcaklık bilgisi olmadan sistem, ya gereğinden fazla çalışır ya da yeterince ısıtmaz... Yani, ihmale gelmez bir konu.

En kötü senaryo nedir biliyor musunuz? Sensör arızası yüzünden gereksiz yere enerji harcamak ve konforunuzdan ödün vermek. O yüzden, bu 061 alarmı belirdiğinde, çok da ertelemeyin işi. Bir an önce çözüme kavuşturmak en doğrusu, hem cebiniz hem de evinizin sıcaklığı için.

Geri