Peteklerin altı soğuk, üstü sıcak olduğunda bu durumu kafanıza takmayın; evdeki ısı dağılımının eşit olmadığını gösteren yaygın bir sorun. Çoğu insan bu durumu fark ettiğinde ilk olarak peteklerin havasını almaya çalışır. Ama bu her zaman çözüm değildir, bazen daha derin bir sorunun işareti olabilir. Peki, ne yapalım? Öncelikle, peteklerin havasını almakla başlayabilirsiniz ama bunun yeterli olmadığını görürseniz, kombi basıncını kontrol etmek de iyi bir adım olabilir. Düşük basınç, ısının eşit dağılmamasına neden olabilir.
Hadi diyelim ki basınç tamam, ama probleminiz devam ediyor. O zaman petek temizliği zamanı gelmiş de geçiyor olabilir. Kirli petekler, sıcak suyun düzgün dolaşımını engelleyebilir. Bir düşünün, kombi deli gibi çalışıyor ama ısı bir türlü eve yayılmıyor. Bu durumda, profesyonel bir yardım almak en mantıklısı olacaktır. Petek temizliği, evdeki ısının daha verimli kullanılmasına yardımcı olabilir.
Şimdi bir adım daha ileri gidiyoruz. Belki de kombinizin kapasitesi evinizin ısı ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Kombi kapasitesinin evin büyüklüğüne uygun olup olmadığını kontrol edin. Eğer değilse, daha güçlü bir kombi düşünebilirsiniz. Ama durun, hemen kara kara düşünmeyin! Bazen sadece basit bir termostat ayarı bile durumu düzeltebilir. Termostat ayarlarını kontrol edin; belki de daha etkili bir ısınma için ufak bir ayarlama yeterli olacaktır.
Son olarak, sistemdeki su dolaşımını kontrol etmeyi unutmayın. Dolaşım pompası arızalı olabilir ya da suyun doğru şekilde sirküle edilmediği bir durum olabilir. Eğer sorun hala devam ediyorsa, bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin. Her şeyin bir çözümü var, yeter ki doğru adımları izleyelim. Unutmayın, ısınmak bir lüks değil, ihtiyaçtır!