Nevruz BağcıNevruz Bağcı doğrulanmış bir üyedir.

Tekniker
Yönetici
Yönetici
Denetimci
Ekran görüntüsü 2026-09-02 151842.webp

Kısa Özet: İşlem Nasıl Yapılıyor?

Termodinamik ısı pompalarında fan kanadı değişimi altı temel adımda tamamlanıyor:

• 1. Sağ taraftaki vidaları sök, sağ paneli aç
  • 2. Sağ ön vidaları sök, sağ ön paneli aç
  • 3. Üstte kalan vidaları sök, üst kapağı çıkar
  • 4. Fan ızgarasını sabitleyen tüm vidaları sök, ızgarayı çıkar
  • 5. Fan kanadının ortasındaki vidayı sök, eski kanadı çıkar
  • 6. Yeni kanadı oluk hizasına dikkat ederek rulmana yerleştir, contayı tak ve vidayı sık

İşlemin en kritik noktası: Yatak (rulman) üzerindeki oluk ile fan kanadındaki oluğun birbirine hizalanması. Hizalama yapılmazsa fan kanadı rulmana tam oturmaz — bu da titreşim, ses, dengesiz dönüş ve kısa sürede tekrar arıza demektir.

Başlamadan Önce: Güvenlik Önlemleri

Bu bölüm eğitim videosunun kapsamında yer almıyor, ancak her elektrikli cihaz müdahalesinde geçerli olan temel kurallardır:

• Cihazın elektrik beslemesini kesin. Sadece cihazı kapatmak yeterli değildir; besleme sigortasını indirin ve mümkünse pano üzerinde etiketleme yapın.
  • Fanın tamamen durduğundan emin olun. Cihaz kapatıldıktan sonra fan atalet nedeniyle bir süre daha dönmeye devam edebilir.
  • Kompresör ve boru hatlarına dikkat edin. Çalışma sonrası bu bölgeler yüksek sıcaklıkta olabilir.
  • Kondansatör deşarjını bekleyin. Elektrik kesildikten sonra kart üzerindeki kondansatörlerde bir süre daha enerji kalabilir.
  • Uygun kişisel koruyucu donanım kullanın. Sac panel kenarları kesicidir; eldiven kullanılmalıdır.
  • İşlemi yetkili servis yapmalıdır. Garanti kapsamındaki bir cihaza yetkisiz müdahale, garantiyi geçersiz kılabilir.

Gerekli Alet ve Malzemeler

MalzemeKullanım Amacı
Uygun uçlu tornavida / vidalama setiPanel, üst kapak, ızgara ve göbek vidaları için
Yedek fan kanadı (orijinal)Model uyumlu olması şart
ContaFan kanadı montajında kullanılıyor
Vida saklama kabıFarklı boydaki vidaların karışmaması için
EldivenSac kenarlarına karşı koruma
Yumuşak fırça / bezÜnite içi temizlik (isteğe bağlı ama önerilir)

Adım Adım Fan Kanadı Değişimi

Adım 1 — Sağ Panelin Açılması

Cihazın sağ tarafındaki vidaları sökün ve sağ paneli açın. Bu, fan bölgesine erişim için gereken ilk açılım adımıdır. Söktüğünüz vidaları ayrı bir kapta toplayın — sonraki adımlarda farklı boyda vidalar çıkacak ve karışmaları montajda sorun yaratır.

Adım 2 — Sağ Ön Panelin Açılması

Sağ ön vidaları sökün
ve sağ ön paneli açın. Bu adım, üst kapağı serbest bırakmak için gereklidir; üst kapak genellikle yan ve ön panellerle birlikte sabitlenmiş durumdadır.

Adım 3 — Üst Kapağın Çıkarılması

Yan ve ön paneller açıldıktan sonra üstte kalan vidaları sökün ve üst kapağı çıkarın. Üst kapak çıktığında fan ızgarası ve fan kanadına doğrudan erişim sağlanır.

Dikkat: Üst kapak sac yapıda ve kenarları keskindir; iki elle ve dengeli şekilde kaldırın. Kapağı çıkardıktan sonra üzerine ağırlık koymayacak, deforme olmayacak düz bir zemine bırakın.

Adım 4 — Fan Izgarasının Sökülmesi

Fan ızgarasını sabitleyen tüm vidaları sökün
ve ızgarayı çıkarın. "Tüm vidalar" ifadesi önemlidir — ızgara genellikle çevresel olarak birden fazla noktadan sabitlenir ve tek bir vidanın atlanması ızgaranın zorlanarak deforme olmasına yol açar.

Izgarayı çıkardıktan sonra üzerinde biriken toz, yaprak ve kiri temizlemek için uygun bir zamandır. Kirli ızgara hava akışını kısıtlar ve cihazın verimini düşürür.

Adım 5 — Eski Fan Kanadının Çıkarılması

Fan kanadının ortasındaki vidayı sökün
ve fan kanadını çıkarın. Bu, motor miline/rulmanına oturan göbek bağlantısıdır.

Kanadı çıkardıktan sonra:

• Eski kanadı inceleyin — çatlak, kırık, deformasyon veya aşınma varsa değişim gerekçesi doğrulanmış olur.
  • Rulman/yatak yüzeyini kontrol edin. Fan kanadı arızası bazen rulman sorunundan kaynaklanır. Yatak boşluk yapıyor veya zorlanarak dönüyorsa, sadece kanadı değiştirmek sorunu çözmez.
  • Mil üzerindeki kir ve pas kalıntılarını temizleyin.

Adım 6 — Yeni Fan Kanadının Takılması (En Kritik Adım)

Bu adım, işlemin başarısını belirleyen noktadır.

Oluk hizalaması: Yatağın üzerinde bir oluk bulunur. Fan kanadında da aynı oluk vardır. Yapılması gereken, bu iki oluğu birbirine hizalayarak fan kanadını rulmana yerleştirmektir.

Neden kritik? Oluklar hizalı değilse fan kanadı rulmana tam olarak oturmaz. Tam oturmayan bir fan kanadı:

• Dengesiz döner ve titreşim üretir
  • Anormal ses ve vuruntu yapar
  • Motor miline ve rulmana ek yük bindirerek yeni arızalara yol açar
  • Zamanla gevşeyerek ızgaraya temas edebilir

Kanadı yerleştirdikten sonra contayı takın ve vidayı sıkarak sabitleyin.

Sıkma yönü hakkında önemli not:
Eğitim içeriğinde vidanın saat yönünün tersine sıkılarak sabitlendiği belirtiliyor. Fan göbek bağlantılarında, fanın dönüş yönünün somunu gevşetmesini engellemek amacıyla sol diş (ters diş) uygulaması yaygındır. Ancak uygulamadan önce cihazın kendi montaj kılavuzundan veya yetkili servisten teyit alınması önerilir — yanlış yönde zorlamak diş sıyırmasına neden olabilir.

Montaj Sonrası Kontrol Listesi

Panelleri kapatmadan önce şu kontrolleri yapın:

• Fanı elle yavaşça çevirin. Serbest ve sesssiz dönmeli, ızgaraya veya gövdeye hiçbir noktada temas etmemeli.
  • Göbek vidasının sıkılığını teyit edin. Gevşek kalmış bir göbek vidası, çalışma sırasında ciddi hasara yol açar.
  • Contanın doğru oturduğundan emin olun.
  • Ünite içinde alet, vida veya bez unutmadığınızı kontrol edin. Fan bölgesinde kalan küçük bir metal parça büyük hasar yaratır.
  • Tüm vidaları doğru yerlerine takın. Farklı boydaki vidaların yerleri karıştırılmamalı.
  • Panelleri sökme sırasının tersinden takın: üst kapak → sağ ön panel → sağ panel.
  • Elektriği verin ve cihazı düşük kademede çalıştırarak dinleyin. Titreşim, vuruntu veya anormal ses olmamalı.

Sık Yapılan Hatalar

HataSonucuDoğrusu
Olukları hizalamadan kanadı bastırmakKanat rulmana tam oturmaz, titreşim ve gürültü oluşurYatak ve kanat oluklarını hizalayıp yerleştirin
Vidaları karıştırmakYanlış boy vida panel dişini sıyırır veya panel sabitlenmezVidaları söküldüğü bölgeye göre ayrı kaplarda toplayın
Izgara vidalarının bir kısmını atlamakIzgara zorlanır ve deforme olurTüm sabitleme vidalarını sökün
Rulmanı kontrol etmemekAsıl arıza devam eder, yeni kanat da kısa sürede bozulurKanadı çıkardığınızda yatağı elle döndürüp kontrol edin
Contayı takmayı unutmakBağlantı gevşer, su/toz girişi olabilirContayı mutlaka takın
Elektriği kesmeden müdahaleCiddi yaralanma riskiBesleme sigortasını indirin
Muadil/uyumsuz kanat kullanmakDenge bozulur, motor zorlanırModel uyumlu orijinal parça kullanın

Fan Kanadı Neden Değişir? Yaygın Arıza Nedenleri

• Fiziksel darbe: Dış üniteye çarpan bir cisim, düşen dal veya taşıma sırasında oluşan hasar.
  • Yabancı cisim girişi: Izgaradan giren taş, dal veya donmuş buz parçası kanadı kırabilir.
  • Malzeme yorulması: Uzun süreli UV maruziyeti ve sıcaklık değişimleri plastik kanatta kırılganlık yaratır.
  • Dengesiz çalışma: Kanat üzerinde biriken düzensiz kir tabakası veya buzlanma, dengeyi bozarak çatlağa yol açabilir.
  • Rulman kaynaklı zorlanma: Arızalı bir yatak, kanat üzerinde anormal yük oluşturur.

Önleyici Bakım İpuçları

• Dış ünite ızgarasını ve bataryasını sezon başlarında temizleyin. Toz, yaprak ve tüy birikimi hem verimi düşürür hem de fana ek yük bindirir.
  • Dış ünitenin etrafını açık tutun. Üretici tarafından belirtilen minimum mesafelere uyun; hava akışı kısıtlanan bir ünitede fan sürekli zorlanır.
  • Anormal ses ve titreşimi ciddiye alın. Fan kanadı sorunlarının ilk belirtisi genellikle ses değişimidir.
  • Kar ve buzlanmaya karşı önlem alın. Yoğun kar yağan bölgelerde dış ünitenin üzerine koruyucu tente/saçak yapılması, ızgaraya buz girmesini engeller.
  • Yıllık periyodik bakım yaptırın. Fan, rulman, batarya ve elektriksel bağlantılar birlikte kontrol edilmelidir.
  • Yedek parçayı orijinal alın. Fan kanadı bir denge elemanıdır; muadil parçalarda ağırlık ve geometri farkı titreşime yol açabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Fan kanadı değişimini kendim yapabilir miyim?
Teknik olarak işlem basittir, ancak elektrikli bir cihaza müdahale söz konusudur ve garanti kapsamındaki cihazlarda yetkisiz müdahale garantiyi geçersiz kılabilir. Yetkili servis tarafından yapılması önerilir.

İşlemin en kritik adımı hangisi?
Yeni kanadın takılması. Yatak üzerindeki oluk ile kanat üzerindeki oluk hizalanmazsa kanat rulmana tam oturmaz.

Panelleri hangi sırayla sökmem gerekiyor?
Önce sağ panel, sonra sağ ön panel, ardından üst kapak. Montajda bu sıra tersine uygulanır.

Fan ızgarasının tüm vidalarını sökmem şart mı?
Evet. Eğitim içeriğinde "ızgarayı sabitleyen tüm vidalar" ifadesi kullanılıyor. Eksik sökme, ızgaranın zorlanmasına ve deforme olmasına neden olur.

Contayı takmasam olur mu?
Hayır. Conta, montaj adımlarının bir parçasıdır ve bağlantının sağlıklı sabitlenmesini destekler.

Vidayı hangi yöne sıkacağım?
Eğitim içeriğinde saat yönünün tersi belirtiliyor; bu, göbek bağlantısında sol diş (ters diş) kullanıldığına işaret edebilir. Zorlamadan önce cihazın montaj kılavuzundan teyit edin.

Fan değişiminden sonra cihaz hâlâ ses yapıyorsa ne yapmalıyım?
Büyük olasılıkla ya oluk hizalaması tam yapılmamış, ya göbek vidası gevşek kalmış, ya da asıl sorun fan kanadında değil rulmandadır. Cihazı durdurup kontrol edin veya yetkili servise başvurun.

Muadil fan kanadı kullanabilir miyim?
Önerilmez. Fan kanadı hassas dengelenmiş bir parçadır; ağırlık veya geometri farkı titreşim, gürültü ve motor arızasına yol açabilir.

Kaynaklar:
Termodinamik Isıtma Sistemleri — Fan Kanadı Değişim Eğitimi (video içeriği)
Termodinamik Isıtma Sistemleri — Yetkili Servis ve Teknik Destek Kanalları
Elektrikli cihaz bakımında genel iş güvenliği uygulamaları

Geri