Tesisat Malzemesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kalite Belgeleri

Mühendis04Mühendis04 doğrulanmış bir üyedir.

Denetimci
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a95372db47f4.jpg

Hatırlıyorum da, genç bir muhabirken, bir inşaat firmasının batık haberini yapmaya gitmiştim. Adamlar, "abi, en kaliteli malzemeyi kullandık, vallahi billahi" diye yeminler ediyorlardı. Ama binanın duvarları daha bitmeden çatlamıştı. İşte o gün anladım ki, lafla peynir gemisi yürümüyor, özellikle de tesisat gibi hayati konularda... Kalite belgeleri, o gün bugündür benim için bir nevi "güvenlik kalkanı" gibi.

Diyelim ki evinizin su tesisatını yenileyeceksiniz. İlk aklınıza gelen ne oluyor? Genelde "en ucuzu nerede bulurum" değil mi? Ama durun bir saniye... O borunun içinde sürekli su akacak, belki sıcak, belki soğuk. Basınç farkları olacak, zamanla korozyon riski... Yani ucuza kaçtığınızda, aslında ileride çok daha büyük faturalara davetiye çıkarıyorsunuz. İşte burada devreye o "sıkıcı" görünen belgeler giriyor.

Mesela, Avrupa'da ve bizde de kabul gören bir standart var: EN standartları. Özellikle de borularda kullanılan malzemeler için EN 15874 (plastik boru sistemleri) veya EN 10217 (kaynaklı çelik borular) gibi spesifik numaralar görürsünüz. Bu numaralar sadece birer etiket değil, arkasında ciddi test süreçleri ve üretim kontrolleri barındırır. Yani, "bu boru şu basınca dayanır, bu sıcaklıkta deforme olmaz, kimyasal etkilere karşı dirençlidir" demek...

Bir de TSE damgası var tabii. Türk Standartları Enstitüsü'nün verdiği bu belge, ürünün Türkiye'deki ilgili standartlara uygun olduğunu gösterir. Yani, yerel pazar için bir güvence. Bazıları küçümser ama inanın bana, bu belgeyi almak hiç de kolay değildir. Sürekli denetimler, numune testleri... Üretici gerçekten kaliteli olduğuna inandığı ürünü için bu sürece girer.

Vana, musluk gibi armatürlerde ise iş biraz daha karmaşıklaşır. Burada sadece malzeme kalitesi değil, işlevsellik ve sızdırmazlık da çok önemli. Örneğin, CE işareti. Bu, ürünün Avrupa Birliği'nin temel sağlık, güvenlik ve çevre koruma gerekliliklerine uygun olduğunu gösterir. Yani Avrupa'da serbestçe dolaşabilecek kalitede bir ürün... Bu, sadece bir bürokratik işlem değil, tüketicinin sağlığını ve güvenliğini koruyan bir taahhüt.

Şimdi gelelim o meşhur "garanti belgesi" meselesine. Bir ürünün kutusunda kocaman "10 yıl garanti" yazması cazip gelebilir. Ama o garantinin arkasında ne var? Gerçekten uluslararası geçerliliği olan bir kalite sertifikası var mı? Yoksa sadece üreticinin kendi beyanı mı? Bu ayrımı iyi yapmak lazım. Çünkü bir arıza durumunda, sadece garanti belgesi değil, ürünün uluslararası standartlara uygun olduğunu gösteren belgeler de elinizi güçlendirir.

Peki, bir tesisatçıya gittiğinizde veya yapı markette alışveriş yaparken ne yapmalısınız? Öncelikle, alacağınız ürünün ambalajını dikkatlice inceleyin. Üzerinde hangi standart numaraları var? TSE, CE gibi işaretler mevcut mu? Üreticinin adını ve iletişim bilgilerini net bir şekilde görebiliyor musunuz? Eğer bir satıcı size "abi, bunlar hepsi aynı, boş ver belgesini" diyorsa, orada bir durup düşünün derim... O ucuz görünen anlık kazanç, ileride çok daha pahalıya patlayabilir.

Unutmayın, tesisat malzemeleri evinizin, iş yerinizin görünmeyen kahramanlarıdır. Onların kalitesi, sizin konforunuzu, güvenliğinizi ve cebinizi doğrudan etkiler. Yani, o kalite belgeleri sadece birer kağıt parçası değil, aslında geleceğe yapılan bir yatırımın teminatıdır...

Geri