Akşamın sessizliğini bozan o garip ses... Hani bazen olur ya, evde her şey yolundadır, kahvenizi yudumluyorsunuzdur, tam da o huzurlu anda, bir anda bir uğultu yükselir evin bir köşesinden. İşte Toshiba ısı pompası kullanıcıları için bu durum, bazen tanıdık bir kabusa dönüşebilir. "Yok canım, bu kadar da olmaz," dersiniz kendi kendinize. Ama oluyor işte, o sessiz sedasız çalışması beklenen cihaz, bir anda orkestra şefi edasıyla gürültülü bir performansa başlıyor... İnsanın içini kemiriyor resmen.
Vahşi bir hayvanın iniltisi gibi, metalin metale sürtünme sesi gibi... Bazen de, ne bileyim, sanki içeride bir şeyler kırılıyormuş gibi. Bu sesler, ilk başta "Acaba rüzgar mı?" diye düşündürse de, kısa sürede gerçeği yüzünüze tokat gibi çarpıyor: Toshiba'nız isyanda! Hele ki gecenin bir yarısı uykunuzdan uyandığınızda duyduğunuz o ses... Vallahi billahi, insanı çileden çıkarır.
Şimdi gelelim bu gürültünün ardındaki sır perdesini aralamaya. Genellikle, bu tür seslerin ardında birkaç yaygın suçlu yatar. Mesela, fan motorunun yatakları zamanla aşınmış olabilir. Düşünsenize, sürekli dönen bir parça, yıllar geçtikçe yorulmaz mı? Elbette yorulur. Ya da belki de fan kanatları kirlenmiştir, dengesi bozulmuştur... Tıpkı bir pervane gibi, üzerinde biriken toz ve kir, onun ahenkli dönüşünü bozar, titreşime neden olur.
Bir de kompresör var tabii. Isı pompasının kalbi o. Eğer kompresörde bir sıkıntı varsa, eyvah ki ne eyvah! Genellikle bu, daha derinlemesine bir sorunun habercisidir ve genellikle profesyonel bir müdahale gerektirir. Bazen de soğutucu akışkan seviyesi düşer, bu da kompresörün daha fazla zorlanmasına ve dolayısıyla daha gürültülü çalışmasına neden olur. Abi, her şey birbiriyle bağlantılı.
Peki, ne yapmalı bu durumda? İlk aklınıza gelen şey, "Hemen tamirci çağırayım!" olabilir. Ama durun bir saniye, belki de önce kendi başınıza yapabileceğiniz basit şeyler vardır. Mesela, dış ünitenin etrafını kontrol etmek. Bazen dallar, yapraklar, hatta küçük hayvanlar bile fanın içine sıkışmış olabilir. Bunları temizlemek, inanın bana, bazen mucizeler yaratır.
İç ünitenin filtrelerini kontrol etmek de önemli. Tıkanmış filtreler, hava akışını engeller ve cihazın daha fazla çaba sarf etmesine neden olur, bu da gürültüye yol açabilir. Düzenli filtre temizliği, hem cihazınızın ömrünü uzatır hem de o can sıkıcı sesleri azaltır... Hem de enerji tasarrufu sağlar, ne güzel değil mi?
Ancak, eğer bu basit kontrollerden sonra bile ses devam ediyorsa, o zaman gerçekten profesyonel bir yardım almanın zamanı gelmiş demektir. Sakın ha, "Ben hallederim," deyip kurcalamaya kalkmayın. Elektrikle çalışan bir cihazdan bahsediyoruz burada. İşin uzmanı olmayan birinin müdahalesi, hem cihazınıza daha fazla zarar verebilir hem de Allah korusun, ciddi tehlikelere yol açabilir.
Unutmayın, ısı pompanızın çıkardığı her ses, aslında size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. O sesler, bir nevi "Yardım et bana!" çığlığıdır. Onları duymazdan gelmek, ileride çok daha büyük sorunlara ve elbette daha yüksek tamir masraflarına yol açabilir. O yüzden, kulak verin Toshiba'nızın dediklerine... Ve gerektiğinde, doğru adımları atmaktan çekinmeyin. Huzurlu ve sessiz evler dileğiyle...