Vaillant aroTHERM F.54 Arızası Çözümü

Yuso23

Yozgatlı
Yönetici
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8dc9e39acb0.jpg

Yaşadığım o F.54 arızası varya, hani şu Vaillant aroTHERM ısı pompalarında baş gösteren, beni de epey uğraştırdı zamanında. Düşünsenize, kışın ortasında ev buz gibi, cihazdan gelen sesler de iç açıcı değil, ekranda kocaman harflerle “F.54” yazıyor. İlk başta neye uğradığımı şaşırdım tabi, elim ayağım birbirine dolandı resmen. Kitapçığı kurcaladım, internete baktım, yok abi, doğru düzgün bir çözüm bulamadım. Herkes bir şeyler söylüyor ama kimsenin dediği benim durumuma uymuyor gibiydi. O anki çaresizliğimi anlatamam, yemin ederim insan o anlarda teknolojiye de, cihaza da, hatta kendine bile isyan ediyor...

Bu F.54 kodu, Vaillant’ın kendi dilinde bir nevi “yüksek basınç sensörü arızası” demek aslında. Yani sistemde bir yerde basınç çok yükselmiş veya sensör bunu yanlış algılıyor. İşte bu noktada işler biraz karışıyor, çünkü yüksek basıncın birçok sebebi olabilir. Mesela, sistemde hava olabilir, bu en sık rastlanan durumlardan biri. Ya da genleşme tankında bir sorun vardır, gaz basıncı düşmüştür. Kim bilir, belki de sirkülasyon pompası tıkalıdır, suyu yeterince çeviremiyordur. Bazen de vanalar kapalı kalır, su akışı engellenir... İnanın, o kadar çok ihtimal var ki, insan nereden başlayacağını şaşırıyor.

Benim ilk aklıma gelen şey, cihazın reset tuşuna basmak oldu. Hani klasik bir bilgisayar arızası gibi, kapatıp açarsın düzelir ya... Tabi ısı pompası öyle basit bir cihaz değil, basıyorsun reset tuşuna, tık yok. F.54 kodu inatla duruyor ekranda. O an bir an düşündüm, acaba servis çağırsam mı diye, ama içimden bir ses “dur bakalım, belki basit bir şeydir, sen halledersin” dedi. E tabi o gazla başladım araştırmaya, her bir parçayı tek tek kontrol etmeye...

İlk olarak genleşme tankına baktım. Basınç göstergesi yerlerdeydi, hemen bir pompa bulup hava bastım. Basıncı ideal seviyeye getirdim, ama nafile, F.54 hala orada duruyor. Sonra aklıma geldi, belki filtreler tıkalıdır dedim. Gittim, ana su girişindeki filtreleri temizledim. İçinden çıkan pisliği görseniz, dersiniz ki bu cihaz nasıl çalışmış bugüne kadar... Ama yine de F.54 gitmedi. O an gerçekten pes etmeye başladığımı hissettim, hani insan bir yerden sonra “tamam, benim bilgim buraya kadar” der ya...

Sonra bir arkadaşım dedi ki, “Abi, belki de en basit şeyi atlıyorsundur, vanalara baktın mı?” Vallahi billahi o an kafamdan aşağı kaynar sular indi. Gerçekten de, bazen en basit şeyler gözden kaçıyor. Gittim, bütün vanaları kontrol ettim. Meğersem, bir tanesi tam açık değilmiş, hafif kapalı kalmış. Onu tamamen açar açmaz, cihazın sesinde bir değişiklik oldu, ekrandaki F.54 kodu da nihayet gitti. O anki rahatlamayı anlatamam, sanki sırtımdan tonlarca yük kalktı... Bazen işte böyle oluyor, insan en karmaşık çözümleri ararken, yanı başındaki basit detayı kaçırıyor.

Bu yaşadıklarımdan sonra anladım ki, bu tür arızalarla karşılaştığında paniklememek çok önemli. Sakin kalıp, adım adım ilerlemek gerekiyor. İlk önce basit şeyleri kontrol etmek, sonra daha karmaşık olanlara geçmek en doğrusu. Mesela, ilk olarak genleşme tankının basıncına bakmak, sonra filtreleri kontrol etmek, ardından vanaların açık olup olmadığını teyit etmek... Bunlar genellikle gözden kaçan ama aslında çoğu zaman sorunu çözen küçük detaylar. Tabi, eğer bu adımları uyguladıktan sonra hala sorun devam ediyorsa, o zaman gerçekten de bir uzmandan yardım almak şart oluyor. Çünkü bazen sorun gerçekten de daha derinlerde, sensörde ya da ana kartta olabiliyor...

Geri