Vaillant Isı Pompası F.20 Hatası Alıyorum

Yuso23

Yozgatlı
Yönetici
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8d212242624.jpg

Vaillant ısı pompası F.20 hatası alıyorum, nasıl desem, böyle bir sabah uyandım, her şey normal gibi görünüyordu, ta ki o küçük ekrandaki o sinir bozucu kodu görene kadar. F.20... İlk başta ne anlama geldiğini bilemedim, ama insanın içini bir sıkıntı kaplıyor hemen, biliyorsun, hele kış günü bu ısıtma sistemleri nazlanmaya başladığında. Sanki bir anda bütün konforun elinden alınmış gibi hissediyorsun, bir de o anki çaresizlik hissi var ya, işte o kötü. Ne yapacağını bilemiyorsun, elin kolun bağlı, bir yandan da soğuk yavaş yavaş evin içine sızmaya başlıyor gibi geliyor insana. Düşünsene, dışarısı buz gibi, sen içeride sıcacık yuvanın keyfini çıkarırken bir anda her şey altüst oluyor...

Şimdi, bu F.20 hatası, Vaillant'ın o akıllı cihazlarında bir gaz besleme sorunu olduğunu işaret ediyor genellikle. Yani, cihazın yanma odasına yeterli gaz ulaşmıyor veya ulaşan gaz düzgün bir şekilde yanmıyor demek oluyor bu. Bu durum da, doğal olarak, ısı pompanızın güvenlik mekanizmalarını devreye sokuyor ve kendini korumaya alıyor. Hani, bir nevi "ben çalışamıyorum, bir sorun var" diye bağırıyor aslında size. Bazen basit bir gaz vanası kapalı kalmıştır, bazen daha karmaşık bir durumdur ama her halükarda bir dikkat işareti bu. İnsan bazen en basit şeyi atlayabiliyor, o yüzden ilk aklına gelen "acaba gaz vanası açık mı" oluyor, değil mi? Ben de öyle düşündüm ilk başta, hemen kontrol ettim.

Bazen de bu hata kodu, gaz basıncının düşük olmasından kaynaklanabiliyor. Özellikle kış aylarında, doğalgaz şebekesinde yoğunluk arttığında veya bölgenizde bir arıza meydana geldiğinde basınç düşüşleri yaşanabiliyor. İşte o zaman da ısı pompanız, beklediği gaz basıncını bulamadığı için kendini korumaya alıyor. Bu durum, senin yapabileceğin bir şey değil, tamamen dış etkenlere bağlı bir sorun. Hatta bazen evdeki diğer gazlı cihazlar da benzer sorunlar yaşayabiliyor, ocak mesela, alevi zayıf yanmaya başlıyor. O zaman anlıyorsun ki sorun sadece senin ısı pompanda değil, daha genel bir durum var. Vallahi bazen insanın şansı yaver gitmiyor...

Bir de işin içine ateşleme elektrotları giriyor, yani o kıvılcımı çakan, gazı yakan parçalar. Eğer bu elektrotlar kirlenmiş, aşınmış veya yanlış konumlanmışsa, cihaz gazı yakamıyor ve yine F.20 hatasıyla karşılaşıyorsun. Bu durum, biraz daha teknik bir müdahale gerektiriyor, çünkü o parçalar hassas ve doğru şekilde ayarlanması gerekiyor. Kendi başına kurcalamak yerine, işi bilen birine bırakmak en doğrusu. Sonuçta, gazla çalışan bir cihazdan bahsediyoruz, şakası yok. Güvenlik her şeyden önemli, değil mi? Abi, bu işler öyle kolay değil, her şeyin bir ayarı var.

Şimdi gelelim bu durumda ne yapacağına. Öncelikle, sakin olmak lazım. Panik yapmanın kimseye faydası yok. İlk yapacağın şey, cihazı bir kez resetlemek olmalı. Belki de anlık bir hatadır, bir yazılım çakışmasıdır, bir anlık dalgalanmadır ve resetlemekle düzelir. Hani bilgisayarlar da bazen takılıyor ya, kapatıp açınca düzeliyor, bu da öyle bir şey. Eğer resetleme işe yaramazsa, o zaman gaz vanalarını kontrol etmen gerekiyor, hem ana gaz vanasını hem de cihazın kendi gaz vanasını. Belki de yanlışlıkla kapatılmıştır, kim bilir... İnsan bazen unutuyor, oluyor böyle şeyler.

Eğer bu basit kontroller de işe yaramazsa, o zaman artık profesyonel bir yardım alma zamanı gelmiş demektir. Vaillant yetkili servisini aramak en doğrusu. Onlar bu cihazların dilinden anlıyor, neyin nesi olduğunu hemen teşhis edebiliyorlar. Kendi başına daha büyük bir arızaya yol açmak yerine, bırak işi uzmanına. Unutma, bu tür cihazlar düzenli bakım gerektirir. Belki de uzun süredir bakım yaptırmadığın için bu tür bir sorunla karşılaştın. Düzenli bakım, hem cihazının ömrünü uzatır hem de bu tür can sıkıcı arızaların önüne geçer. Ne diyeyim, insan bazen dersini pahalıya öğreniyor... Ama önemli olan, öğrenmek ve bir daha aynı hataya düşmemek.

Geri