Vaillant ısı pompası F.75 arıza kodu mu çıktı? Hah, işte o zaman geçmiş olsun. Şaka bir yana, bu kod çoğu zaman bir krizin değil, daha çok bir "dikkat et, bir şeyler yolunda gitmiyor" uyarısının habercisidir. Ben de zamanında ne gazetecilikler, ne sanayi haberleri yaptım, ne raporlar yazdım da böyle teknik bir arızanın insanı nasıl da deli ettiğini bizzat yaşayarak öğrendim. Vallahi, hele ki kış günü, ev buz gibiyken o ekranda "F.75" yazısını görmek, insanın içini bir tuhaf eder. Genelde bu kod, sistemdeki su basıncının düşük olduğunu veya basınç sensörünün bir sorun yaşadığını gösterir. Yani, ısı pompanızın kalbi olan su döngüsünde bir aksaklık var demek bu... Ya yeterince su yok, ya da sistem bu suyu göremiyor, algılayamıyor. Şimdi bu duruma düşen birini düşün, ne yapacak? Panik mi yapacak? Hayır, tabii ki. Önce bir sakin olmalı, sonra da neyin ne olduğunu anlamaya çalışmalı.
Şimdi bu F.75 koduyla karşılaşınca ilk akla gelen şey genellikle "su basıncı düşmüş olmalı"dır. E haklısın da, çoğu zaman öyle oluyor zaten. Isıtma sistemlerinin belli bir çalışma basıncı vardır, genellikle 1 ile 2 bar arası. Vaillant da bu konuda oldukça hassas. Eğer basınç bu değerlerin altına düşerse, sistem kendini korumaya alır ve F.75 uyarısını verir. Peki neden düşer bu basınç? En basitinden, sistemde küçük bir sızıntı olabilir, zamanla buharlaşma olabilir veya genleşme tankı görevini tam yapamıyor olabilir. Yani, aslında basit bir su ekleme işlemiyle çözülebilecek bir durum olabileceği gibi, daha ciddi bir sorunun da habercisi olabilir. Benim gibi eski topraklar bilir, eskiden kombilerin altında bir musluk olurdu, çevirir suyu basardın sisteme, bu kadar basitti. Şimdi bu ısı pompalarında da benzer bir mantık var ama biraz daha teknolojik bir kılıfa bürünmüş hali...
Ancak F.75 her zaman düşük su basıncı anlamına gelmez. Bazen basınç sensörünün kendisi arızalı olabilir. Düşünsene, sistemde yeterince su var, basınç da gayet normal seviyede ama o lanet olası sensör bir türlü doğru sinyali gönderemiyor. İşte o zaman işler biraz karışır. Bu sensörler, sistemin beyniyle sürekli iletişim halindedir ve su basıncını anlık olarak kontrol ederler. Eğer sensör bozulursa, yanıltıcı bilgiler gönderir ve sistem de kendini korumaya alarak F.75 hatasını verir. Bu durumda, su eklemenin bir faydası olmaz, hatta gereksiz yere basıncı yükselterek başka sorunlara yol açabilirsin, aman dikkat! Benim başıma gelmişti bir keresinde, tamirci geldi, sistemi boşalttı, sensörü değiştirdi, hop, sorun çözüldü. Yani, her "F.75" gördüğünüzde hemen su basmaya kalkmayın, bir düşünün, bir araştırın...
Peki bu durumda ne yapmalı? İlk olarak, ısı pompanızın kullanım kılavuzunu açıp dikkatlice okuyun. Orada bu arıza koduyla ilgili ne yapmanız gerektiği adım adım anlatılır. Genellikle ilk tavsiye, sistemin su basıncını kontrol etmeniz ve gerekirse su eklemenizdir. Vaillant ısı pompalarında genellikle doldurma musluğu bulunur, onu kullanarak sisteme yavaşça su ekleyebilirsiniz. Ama sakın ola ki basıncı çok yükseltmeyin, 2 barın üzerine çıkmamaya özen gösterin. Eğer su eklemenize rağmen sorun devam ediyorsa veya basınç sensöründen şüpheleniyorsanız, o zaman işin uzmanına bırakmak en doğrusudur. Kendi başınıza kurcalayarak daha büyük zararlar vermektense, bir yetkili servisi arayıp durumu anlatmak, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlar. Unutmayın, bu aletler öyle basit şeyler değil, teknolojik harikalar...
Son olarak, bu F.75 kodu aslında Vaillant mühendislerinin bir nevi "erken uyarı sistemi" diyebiliriz. Yani, daha büyük bir arıza yaşanmadan önce sizi uyarıyorlar. Bu sayede, sistemde oluşabilecek daha ciddi hasarların önüne geçiliyor. Bu arıza koduyla karşılaşmak can sıkıcı olsa da, aslında ısı pompanızın size "beni kontrol et" dediği bir durumdur. Panik yapmadan, sakin kalarak ve doğru adımları izleyerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Ha, yok ben anlamam bu işlerden, elimden gelmez diyorsanız, o zaman hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışın. Kış günü soğukta kalmanın alemi yok, değil mi? Benim gibi yılların gazetecisi bile bazen teknik konularda tıkandığında uzmanına danışır, bu işler böyle yürür abi...