Yerden ısıtma meselesine gelince, abi ya, gerçekten kafalar karışıyor. Dansite ne demek, kaç olmalı, niye bu kadar önemli? İnsan düşünüyor, "Bu dansite olayı da nedir?" diye. İşte burada, bu straforun kalitesi, yoğunluğu, yalıtımda ne kadar etkili olduğu gibi şeyler devreye giriyor. Ama vallahi billahi, her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi diyor "Yüksek dansite iyidir," kimisi "Yok düşük olsun daha iyi." E abi, hangisine inanacağız?
Şimdi, işin aslına bakarsak, bu straforun dansite meselesi biraz da kişisel tercihlere ve bütçeye bağlı. Ama yine de, ortalama bir ev için 30-40 dansite arası bir strafor genellikle yeterli oluyor. Tabii, eğer "Benim evim dağ başında, kışın soba bile donuyor," diyorsanız, o zaman belki daha yüksek dansite bir şeylere bakmak gerekebilir. Herkesin durumu farklı sonuçta, değil mi?
Bazen de düşünüyorum, bu kadar teknik detaya ne gerek var? Yerden ısıtmanın konforu, o ayakların sıcacık olması, bütün bu teknik terimlerin önüne geçmiyor mu? Ama işte, bir yandan da doğru malzemeyi seçmek önemli. Hele bir de işin içine maliyet girince, "Aman abi, bütçe de sarsılmasın," diyoruz. İşte burada dengeleri kurmak biraz zor olabiliyor. E işte, böyle de bir durum var...
Peki, bu straforun dansitesini nasıl seçeceğiz? Ya da gerçekten kaç dansite olmalı? İşin uzmanları, "Standart bir ev için 30-40 dansite yeter de artar," diyorlar. Ama tabii ki, her evin durumu farklı. Yani, "Komşum 35 dansite aldı, ben de öyle yapayım," demek yerine, kendi evinizin ihtiyaçlarına göre karar vermek en doğrusu. Sonuçta, her şeyin bir maliyeti var ve önemli olan doğru dengeyi bulabilmek.