16 kW Isı Pompası Kaç Metrekare Ev İçin Yeterlidir?
16 kW kapasitedeki bir ısı pompası, binanın yalıtım durumuna ve bulunduğu bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak ortalama 120 m² ile 280 m² arasındaki alanları rahatlıkla ısıtır.Isı pompasının kaç metrekare alanı ısıtabileceği sadece cihazın kW gücüne değil; binanın dış duvar yalıtımına, pencere kalitesine, bulunulan ilin kış ortam sıcaklığına ve iç tesisat tipine (yerden ısıtma veya radyatör) doğrudan bağlıdır.
Binanın Yalıtım Durumuna Göre m² Dağılımı
Mühendislik ısı kaybı hesaplarında (TS 2164 / EN 12831) metrekare başına düşen ortalama ısı ihtiyacı baz alındığında 16 kW ($16.000 \text{ Watt}$) bir cihazın ısıtabileceği alanlar şu şekildedir:| Binanın Yalıtım ve Yapı Durumu | m² Başına Isı İhtiyacı | 16 kW Isı Pompasının Isıtabileceği Alan |
| Yeni / Çok İyi Yalıtımlı Binalar (Yerden Isıtmalı) | 50−60 W/m 2 | 250 m² – 280 m² |
| Orta Yalıtımlı / Standard Binalar (Mantar Şap / Çift Cam) | 70−90 W/m | 180 m² – 220 m² |
| Eski / Yalıtımsız Binalar (Radyatör / Petek Tesisatlı) | 110−130 W/m | 120 m² – 140 m² |
16 kW Kapasiteyi Etkileyen 4 Temel Faktör
- Tesisat Tipi (Yerden Isıtma vs. Radyatör):
- Yerden Isıtma: Düşük su sıcaklığıyla (35 ∘ C−40 ∘ C) çalıştığı için 16 kW bir ısı pompası çok geniş alanları (250+ m²) yüksek verimle (COP) ısıtır.
- Radyatör (Petek): Yüksek su sıcaklığı (55 ∘ C−65 ∘ C) gerektirdiğinden ısı kaybı artar ve 16 kW cihazın ısıtabileceği alan 130–150 m² seviyelerine geriler.
- Dış ortam sıcaklığının kışın -10* ve altına düştüğü sert iklim bölgelerinde (İç ve Doğu Anadolu) ısı pompaları bir miktar kapasite düşümü yaşar. Sahil bölgelerinde (Ege, Akdeniz) ise 16 kW cihaz çok daha geniş metrekareleri besleyebilir.