İnceleme 16 kW Isı Pompası Kaç m² Alanı Isıtır? Binaların Yalıtımına ve Tesisat Tipine Göre Metrekare Hesabı

16-kW-Isi-Pompasi-Kac-m²-Isitir.webp

16 kW Isı Pompası Kaç Metrekare Ev İçin Yeterlidir?

16 kW kapasitedeki bir ısı pompası, binanın yalıtım durumuna ve bulunduğu bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak ortalama 120 m² ile 280 m² arasındaki alanları rahatlıkla ısıtır.
Isı pompasının kaç metrekare alanı ısıtabileceği sadece cihazın kW gücüne değil; binanın dış duvar yalıtımına, pencere kalitesine, bulunulan ilin kış ortam sıcaklığına ve iç tesisat tipine (yerden ısıtma veya radyatör) doğrudan bağlıdır.

Binanın Yalıtım Durumuna Göre m² Dağılımı

Mühendislik ısı kaybı hesaplarında (TS 2164 / EN 12831) metrekare başına düşen ortalama ısı ihtiyacı baz alındığında 16 kW ($16.000 \text{ Watt}$) bir cihazın ısıtabileceği alanlar şu şekildedir:

Binanın Yalıtım ve Yapı Durumum² Başına Isı İhtiyacı16 kW Isı Pompasının Isıtabileceği Alan
Yeni / Çok İyi Yalıtımlı Binalar (Yerden Isıtmalı)50−60 W/m 2250 m² – 280 m²
Orta Yalıtımlı / Standard Binalar (Mantar Şap / Çift Cam)70−90 W/m180 m² – 220 m²
Eski / Yalıtımsız Binalar (Radyatör / Petek Tesisatlı)110−130 W/m120 m² – 140 m²

16 kW Kapasiteyi Etkileyen 4 Temel Faktör

1. Tesisat Tipi (Yerden Isıtma vs. Radyatör):
    • Yerden Isıtma: Düşük su sıcaklığıyla (35 ∘ C−40 ∘ C) çalıştığı için 16 kW bir ısı pompası çok geniş alanları (250+ m²) yüksek verimle (COP) ısıtır.
    • Radyatör (Petek): Yüksek su sıcaklığı (55 ∘ C−65 ∘ C) gerektirdiğinden ısı kaybı artar ve 16 kW cihazın ısıtabileceği alan 130–150 m² seviyelerine geriler.
    • Dış ortam sıcaklığının kışın -10* ve altına düştüğü sert iklim bölgelerinde (İç ve Doğu Anadolu) ısı pompaları bir miktar kapasite düşümü yaşar. Sahil bölgelerinde (Ege, Akdeniz) ise 16 kW cihaz çok daha geniş metrekareleri besleyebilir.

Geri